טוראי ט' נמצא על הספקטרום האוטיסטי, אך זה לא עצר אותו מלהשיג את המטרה שלו - להתגייס. במסגרת תכנית "רואים רחוק" התגייסו במחזור הגיוס האחרון 9 בוגרי קורס הפענוח לשירות צבאי. עם המון התרגשות, ישבנו עם טוראי ט' ומשפחתו ביום הגיוס לריאיון מעמיק
תפריט נגישות
תפריט נגישות
רואים רחוק
הגיוס לצה"ל: מחלום למציאות
מערכת אתר מתגייסים
"רואים רחוק" היא תכנית חדשנית המיועדת להכשיר בוגרים על הספקטרום האוטיסטי למקצועות נדרשים בצה"ל ובשוק האזרחי. התכנית מיועדת לבוגרים מתאימים המעוניינים לשרת בצה"ל כמתנדבים. בין המתגייסים פגשנו את טוראי ט' ישראלי והוריו איילה ואיתן כדי לשמוע על תהליך הגיוס, הרגשות ולהעניק כמה טיפים למתגייסים העתידיים.
היום הראשון בצה"ל
ללא ספק לא היה ניתן לפספס על פרצופם של טוראי ט' ומשפחתו את החיוך והגאווה שחשו ביום גיוסו. "אני לא מאמין שהגעתי לרגע הזה, במהלך כל היום חשבתי שזה אולי חלום ואני עוד במיטה שלי ישן. עמדתי ליד הכניסה לשרשרת החיול ואמרתי לעצמי: 'עבדתי מאוד קשה וזה מגיע לי'", מספר טור' ט'. "אני מצפה מהשירות הצבאי שיציב לי אתגרים שאצליח לעמוד בהם ולהצדיק את המדים שאני לובש".
גם הוריו איילה ואיתן לא הסתירו את ההתרגשות: "אני זוכרת את יום הגיוס שלי, זה היה שוק עבורי. אז כשאתה שולח את הילד שלך, בייחוד שהוא על הספקטרום האוטיסטי המאופיין בקשיים תקשורתיים, זה לא קל. כל תהליך הגיוס, מהיום הראשון בתוכנית ועד היום, היה מלווה בהמון חששות ויחד עם זאת תחושת גאווה גדולה. זה יום שאנחנו מחכים לו הרבה זמן, כולי מלאת פרפרים בבטן, זה היה מאוד מרגש לראות את ט' מגשים חלום". אביו איתן, מחזק את דבריה של איילה, "הוא הבן הבכור שלי, זה מרגש בפני עצמו, אנחנו עוצרים את עצמנו מלבכות. אני שמח שהוא הצליח להגשים עוד מטרה בחיים".
איך הכל התחיל? תכנית "רואים רחוק"
"הכל התחיל בכיתה י"א, קיבלתי את הצו הראשון וידעתי שאני רוצה להתגייס. קיבלתי פרופיל 21, אבל זה לא הפריע לי לרצון שלי להשתייך למערכת הצבאית. ישבתי עם אמא שלי מול המחשב וקראנו על תכנית "רואים רחוק". לאחר כמה התלבטויות בסוף החלטתי ללכת על הפרויקט הזה", מפרט טור' ט' על רגע ההחלטה. "הלכתי לכנס הראשוני, שמעתי על התכנית בפירוט והחלטתי להמשיך. בסופו של תהליך המיונים שובצתי לתפקיד מפענח תצלומי אוויר שהכי התאים לי. אחרי כמה חודשים הודיעו לי שהתקבלתי לתכנית".
הוריו של ט׳ הסכימו לכל צעד שלו בתהליך ועודדו אותו. "הוא פנה אלינו בתחילת הדרך עם התלבטות אם להצטרף לתכנית הזו ולהתגייס או לעשות שירות לאומי. ברגע שהוא התעקש ללכת לצו הראשון, היה לי ברור שהוא יעשה את זה עד הסוף כמו שהוא סיים בית ספר עם בגרות מלאה כמו כולם", מספרת איילה. "התכנית העניקה לו ידע וכלים להתמודדות עם בצבא במישור החברתי והרגשי. הוא קיבל ליווי מהתכנית בכל שרשרת החיול וגם טרם הגיוס. לנו כהורים, זה מרגיע ונותן שקט נפשי. הוא עושה תפקיד שמתאים לו, בו הוא מביא את היכולות שלו לידי ביטוי. מדובר על תפקיד משמעותי עבורו שמאפשר לו לשרת כמו כולם".
"המפקדים שלהם בצבא בקשר רצוף אתנו, נותנים לנו מידע ופונים אלינו בכל שאלה. לא ציפיתי שזה יהיה כזה מדהים, אנחנו מלאי תודה שמתאפשר שירות כזה מחבק".
טור' ט' עוזב את הבית לראשונה
משתתפי התכנית עוברים קורס הכשרה של כ-3 חודשים בקריה האקדמית קריית אונו במסגרת אזרחית שמלמדת אותם את המקצוע ומקנה להם את כישורי העבודה הנדרשים. בהמשך, מגיעים המשתתפים ליחידה לתקופת התנסות מעשית של 3 חודשים במתכונת אזרחית, על מנת שיוכלו לחוות את העבודה, טרם גיוסם לצה"ל.
צוות התכנית מלווה את המשתתפים ואת מפקדיהם גם במהלך תקופת ההתנסות וגם במהלך השירות הצבאי. תכנית "רואים רחוק" מופעלת ע"י מעבר לאופק (חל"צ) והקריה האקדמית אונו בשיתוף עם חיל מודיעין, חיל האוויר וחיל הטכנולוגיה והאחזקה.
זה לא פשוט בכלל ואנחנו מאד גאים בו
"אנחנו גרים בנהריה, אז המרחק הוא בלתי אפשרי, מדובר על 3 שעות נסיעה לכל כיוון. לשמחתנו המרחק לא היווה שיקול אם להיכנס לתכנית או לא - המנהלים של התכנית עזרו לנו יחד עם חברת "בית אקשטיין" למצוא מגורים במרכז, זאת אומרת שט' לא רק התחיל תכנית חדשה, אלא הוא גם התחיל חיים במקום חדש״, מספרת איילה בהתרגשות. ״אחרי יום לימודים ארוך הוא לא חוזר לחדר שלו בבית, לאוכל ולכביסה אלא הוא צריך לדאוג להכל בעצמו. זה לא פשוט בכלל ואנחנו מאד גאים בו. זה לא רק להיכנס לצבא, הוא יצא לחיים עצמאים לגמרי בכל המובנים".
להיות חלק מהתכנית
"אל תוותרו לעצמכם. אם אתם רואים שאתם נתקלים בקושי אז תמשיכו קדימה. אם אתם נתקלים במצב שאתם מרגישים עייפים או אומרים לעצמכם: 'למה אני עושה את זה?' תזכרו שלכל מנהרה יש קצה והאור שם מחכה לכם".
-
{{item.value}}
{{item.count}}