סמלי צה"ל

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: אתר מתגייסים


תגיות

לא פעם בטקסים שונים, אפשר להבחין באותות המערכה הצבעוניים והשונים על מדי ותיקי מלחמות (וטרנים). למעשה, אות מערכה הינו עיטור המייצג את השתתפותו של החייל במלחמה כלשהי להגנת המולדת. בניגוד לעיטורים והצל"שים המוענקים לבודדים על הצטיינות אישית, את אות המערכה מקבלים כלל חיילי הצבא הזכאים לו ע"פ החוק לנשיאתו על השתתפות במערכה, בקרב, במלחמה או במבצע וכאות הוקרה על תרומה למען ההגנה על המדינה

גם בצה"ל קיימים אותות מערכה יחודיים המעוצבים כסרט מלבני באורך 4 ס"מ אשר נענדים יחד עם העיטורים והצל"שים מעל כיס שמאל בחולצה. ברוב צבאות העולם מיוצגים האותות באמצעות מדליה הקשורה לסרט, עיצוב הקיים בצה"ל רק בעיטורי הגבורה, העוז והמופת.

כל אות מערכה עוצב כפסי צבעים מאונכים השונים בצבעם ועוביים, באופן סימטרי ופלינדרומי. העיצובים מייצגים את אופי, רקע, סיבות ותוצאות המערכה. חייל המשתתף בשתי מערכות או יותר זכאי לאות אחד המשלב בתוכו את שתיהם. האות היחיד שהוענק עד כה על מבצע ולא על מלחמה הוא אות 'צוק איתן'.

  • אות מלחמת הקוממיות

    אות זה הוענק לכל חייל אשר שירת בצה"ל תקופה של 4 חודשים לפחות בזמן מלחמת העצמאות, הידועה גם כמלחמת השחרור, בשנים 1948-1949.
    האות מעוצב כשהפס הצר האדום במרכזו מסמל את הרוגי המלחמה, ואילו פסי הלבן והתכלת מייצגים את דגל המדינה. הצבע הכחול המופיע ברובו לאורכו  של האות מייצג את העצמאות עליה נלחמה ישראל וזו שגם נשמרת עד ימינו.
  • אות מלחמת סיני

    אות זה הוענק לכל חייל אשר שירת בצה"ל תקופה של 3 ימים רצופים לפחות בזמן מבצע סיני, הידוע גם כמבצע קדש, בשנת 1956.
    הפס בצבע התכלת במרכז האות מייצג את תעלת סואץ, שעד אליה הגיע צה"ל בכובשו את חצי האי סיני. הפסים האדומים מייצגים את דם ההרוגים, הפסים הכחולים את הפצועים ואילו הפסים הכתומים הרחבים מייצגים את חולות מדבר סיני, בהן נערכה הלחימה.
  • אות מלחמת ששת הימים

    אות זה הוענק לכל חייל אשר שירת בצה"ל תקופה של 24 שעות לפחות בזמן מלחמת ששת הימים בשנת 1967.
    פס התכלת ושני הפסים הלבנים במרכז האות מייצגים את דגלה הלאומי של ישראל ואילו הצבע האדום והצבע הכחול מייצגים את הניצחון והגבורה שבעזרתה הושגה ההכרעה בששת ימי הלחימה.
  • אות מלחמת ההתשה

    אות זה הוענק לכל חייל ששירת בצה"ל תקופה של 30 ימים לפחות בזמן מלחמת ההתשה בין השנים 1969-1970. רק בשנת 2003 החליטה הממשלה להכיר בתקופה זו כמלחמה ולכן, באיחור של 33 שנים עוצב האות.
    הצבע האדום, בדומה לשאר האותות, הוא מוטיב חוזר המייצג את דמם של ההרוגים במלחמה. צבעי הכחול והלבן באות מייצגים את דגל המדינה והצבע החום הבהיר מייצג את חולות המדבר של מצרים, שעל אדמתה נעשתה הלחימה בין הכוחות.
  • אות מלחמת יום הכיפורים

    אות זה הוענק לכל חייל אשר שירת בצה"ל תקופה של 3 ימים לפחות בזמן מלחמת יום כיפור בשנת 1973.
    הפס האדום הרחב במרכז האות מייצג את האבדות בנפש הרבות  שספגה ישראל במלחמה זו, שנחשבת עד היום כמלחמה הקשה ביותר שידע צה"ל ואילו פסי הלבן והתכלת משני צדיו מייצגים את הטלית כדימוי ליום הכיפורים בו הותקפה ישראל בהפתעה.
  • אות מלחמת שלום הגליל

    אות זה הוענק לכל חייל אשר שירת בצה"ל תקופה של 3 ימים רצופים לפחות בזמן מבצע שלום הגליל, הידוע גם כמלחמת לבנון ה-I, בשנת 1982.
    הפסים האדומים בשני קצוות האות מסמלים את ההרוגים הרבים במלחמה זו, הצבע האדום והירוק במרכז מייצגים את דגל לבנון שעל אדמתה התבצעה הלחימה ואילו פסי הכחול והלבן מייצגים את דגל ישראל.
  • אות מלחמת לבנון השנייה

    אות זה הוענק לכל חייל אשר שירת בצה"ל תקופה של 3 ימים רצופים לפחות בזמן מלחמת לבנון ה-II בשנת 2006.
    עיצובו של האות שואב השראה ממקבילו במלחמת לבנון ה-I. הפסים בצבעי האדום והירוק במרכזו מייצגים, כאמור, את לבנון, שם הלחימה התקיימה, הצבע הכתום שהינו צבעו הבינלאומי של העורף מייצג את האוכלוסייה האזרחית שספגה אבידות קשות בנפש וברכוש במלחמה זו וצבעי התכלת והלבן מייצגים את דגל המדינה.
  • אות מבצע צוק איתן

    אות זה הוענק לכל חייל אשר שירת בצה"ל תקופה של 3 ימים רצופים לפחות בזמן מבצע צוק איתן בשנת 2014. האות מעוצב בצבע הכחול והלבן במרכזו, שכאמור מייצג את דגל ישראל ושני פסים אדומים המייצגים את ההרוגים. הצבע הצהוב מסמל את חולות רצועת עזה, המקום בו התרחשה עיקר הלחימה, והצבע הכתום מייצג את גבורתו של העורף והאוכלוסייה האזרחית, שספגה במהלך מבצע זה טילים רבים מצד האויב. זהו גם האות הראשון שעוצב כמתכת אמייל צבעונית ולא כאות התפור מחוטי צבע.

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

סמל או סא"ל? עושים לכם סדר בדרגות
מדריך הכומתות המלא