כולכם שמעתם על הגדנ"ע מהאחים הגדולים, חלקכם אולי אפילו כבר הייתם, אך רובכם בטח לא שמעתם שבנוסף לגדנ"ע הרגיל ישנם גם גדנ"עות מיוחדים. ישבנו עם מפקדות מבסיס שדה בוקר כדי לשמוע קצת על איך זה נראה מהצד של השני, של המפקדות >
תפריט נגישות
תפריט נגישות
שבוע של טירונות
על זה לא שמעתם: גדנ"ע מזווית אחרת
אז מה עושים בגדנ"ע?
הגדנ"ע הוא שבוע אחד שתעברו בדרך כלל בכיתה י"א, יחד עם חבריכם לשכבה, המדמה את הטירונות שתהיה לכם כשתתגייסו לצה"ל. הדבר הראשון שתעשו זה לפגוש את המפקדות שלכם שיהיו הסמכות שלכם לכל שאלה ובקשה במהלך כל השבוע.
"בשבוע הגדנ״ע בשדה בוקר לובשים מדים, ישנים באוהלים, עוברים שיעורים, מתנסים בשדאות, עושים מטווחים ולומדים את כל מה שצריך לדעת לפני הגיוס", מספרות סמל נעה שטיין וסמל רתם אשור, מפקדות גדנ״ע בבסיס שדה בוקר. "מרגע הירידה מהאוטובוס אנחנו מכניסים אותם למשמעת צבאית, והם צריכים להתחיל כל פנייה ב״הקשב המפקדת'".
גדנ"ע מיוחד - לכל אחד
יש גדנ"עות מיוחדים שנועדו לנערים ונערות בעלי יכולות ספציפיות או מסגרות מיוחדות. "יש לנו, למשל, גדנ"עות של קידומי נוער ושל גמילה מסמים, של בנות דתיות שרוצות להתגייס, של מכינות קדם צבאיות ועוד ועוד", מספרת רתם.
"אנחנו מתאימים את התכנים לפי סוג החניכים שמגיעים", מסבירה רתם. "לדוגמה, יש מסגרת שקוראים לה "שווים על מדים" - מסגרת של נערים על הספקטרום האוטיסטי. שינינו את כל השיעורים בהתאם, למשל, כל שיעור ארך לא יותר מ-10-15 דקות מתוך הבנה שזו רמת הקשב שלהם. אם מגיעים אלינו נערים עם תיקים פליליים ועבר קשה - נתמקד באיך מבטלים פטור מגיוס ונסביר איך אפשר לקדם אותם בשירות הצבאי ואפילו לבטל רישום פלילי".
המטרה שלנו היא שיצליחו גם כאן וגם בשירות הצבאי בעוד כמה שנים", אומרת נעה בגאווה לתפקיד. "אנחנו גם הרבה פעמים מתאימות את עצמנו ואת התכנים בשטח כשאנחנו מדברות עם החניכים פנים מול פנים. הם יוצאים מפה עם תחושת הצלחה ועם אמונה בעצמם. הם יודעים מה מחכה להם".
"הגיע אליי לא מזמן חניך יתום שמגיל קטן משתמש בסמים", נזכרת נעה. "הוא צעק, קילל ויצר המון בלאגן. החלטתי לקחת אותו לשיחה בצד. דיברנו הרבה זמן והסברתי לו שהוא יכול להשתנות. בסוף השבוע אפילו הענקתי לו את הדרגות שהיו לי בכיס והוא שמר אותן אצלו, הן מזכירות לו שגם הוא יכול להתגייס".
בגדנ"ע מקבלים הזדמנות חדשה ומגלים שגם בשירות בצה"ל אפשר לקבל אותה
לעתים מגיעים גם בתי ספר ממדינות זרות לעבור גדנ"ע. "הגיע אלינו פעם בית ספר יהודי ממקסיקו. בתחילת השבוע הם אמרו שהם לא חושבים על להתגייס כי הם מתכננים ללכת לקולג'. עד לסוף השבוע חלקם שינו את דעתם ואמרו שרוצים לעלות ולהתגייס, כי הבינו עד כמה הצבא חשוב״.
מאנשים שאתה לא מכיר - לחברים הכי טובים
"בתחילת כל שבוע יש תמיד חניכים שלא מרוצים מהצוות שאליו הם שובצו ורוצים לעבור. למרות זאת, בכל שבוע אנחנו רואות חברויות חדשות שנוצרות", מספרת נעה ומוסיפה: "אחד מהדברים שלומדים בגדנ"ע זה איך להסתדר במקום בו קשה לי חברתית״.
״פיקדתי על צוות של עשרה נערים שבאו מרחבי הארץ ולא הכירו אחד את השני בכלל״, נזכרת נעה. גם רותם נזכרת בסיפור דומה: "היה לי צוות של שבע בנות, שהיו הבנות היחידות בשכבה, והן היו בריב מטורף. בסוף השבוע הן הפכו לחברות, כי הן הגיעו למסקנה שהן צריכות להיות שם אחת בשביל השנייה".
-
{{item.value}}
{{item.count}}