מטווחים

טירונות

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: יעל גלנט


המטווח הראשון שעובר חייל במהלך הטירונות הוא חוויה בלתי נשכחת - זו הפעם הראשונה שמחזיקים את הנשק, מתמודדים עם רעש הירי, ההדף, ולומדים איך לשמור על קור רוח במצב לא רגיל. עם זאת, טבעי לחלוטין שלקראת המטווח והשימוש הראשון בנשק יעלו חששות ותהיות. כדי לעזור לכם לעבור את החוויה הזו בצורה הכי טובה שאפשר, סג"מ אור, מפקד מחלקה בבט"ר (בסיס טירונים) ניצנים ענה לנו על כל השאלות הכי נפוצות בקרב מלש"בים בנושא מטווחים.

מי הוא מפקד המחלקה?

מפקד המחלקה הוא הקצין המפקד על מפקדי כיתות הטירונים. בנוסף הוא אחראי להעביר במהלך הטירונות שיעורים מקצועיים וערכיים, בין היתר שיעורים בסדנאת הנשק. המ"מ מפקד גם על מהלך המטווחים, ואחראי לשמור על הבטיחות בהם. אור סיפר על השגרה בתפקיד כמ"מ: "השגרה שלנו היא הכשרת טירונים. התפקיד שלנו הוא לעזור לחיילים להסתגל למערכת הצבאית מהרגע שהם מתגייסים. במהלך הטירונות סגל המפקדים מעביר שיעורי נשק, עזרה ראשונה, שיעורי ערכים רבים ובעיקר מתעסק בהסתגלות למערך הצבאי".

 

יום המטווחים

יום המטווחים הוא יום בו הטירונים מתרגלים את הירי בנשק: "הוא יום מאוד עמוס גם לסגל המפקדים וגם לחיילים. יום המטווחים מתחיל מוקדם בבוקר: החיילים קמים, מעמיסים את כל הציוד שלהם באוטובוס ויורדים לשטח. החיילים מקימים את המטווח מאפס, ולאחר מכן הם מקבלים הוראות בטיחות בתוך המטווח ותצוגת תכלית של המפקדות. תצוגת התכלית נועדה על מנת להכין את החיילים למטווח: להשמיע להם את הקול של הירי, ולהראות איך זה צריך להראות. לאחר מכן הם עוברים מספר מקצים שמסמיכים אותם לירות בנשק, להסתובב איתו בבסיס ולבצע שמירות. אחרי שכל החיילים סיימו לטווח אנחנו מפרקים את המטווח, ומעלים את הציוד חזרה לבסיס. כשמגיעים לבסיס, משתחררים לשעת ט"ש והולכים לישון".

 

חששות לקראת יום המטווחים

כפי שכבר נאמר, טבעי לחשוש לפני יום המטווחים, חשוב שתדעו שאתם לא היחידים שמרגישים ככה: "החשש העיקרי שאני שומע מהטירונים זה בעיקר להישאר לבד במטווח ובמהלך הירי. לכן, בעיקר בירי הראשון שעלול להיות מפחיד, תמיד יש עם החיילים מפקדת מאחוריהם".

אם החייל עדיין יעלה חשש, במידה החשש הוא חשש שניתן להתמודד איתו - "החייל יעבור את סדנאת הנשק עם המפקדת האישית שלו, באופן פרטני ונפרד משאר המחלקה. כך החייל ירגיש יחס אישי ויותר בטחון. החיילים האלה יקבלו תרגולים פרטניים, גם ביום המטווחים וגם לפני".

 

חוויה אישית

גם אור מפקד המחלקה היה פעם טירון שחשש מהמטווחים: "אני התגייסתי באוגוסט 22 לטירונות במערך מג"ל. מהמטווחים אני זוכר לחץ וחשש בעיקר מהקול ומההדף של הירי. המפקדות כמובן דאגו להסביר לנו הכל, להגיד לנו שהכל בסדר, שהן מאחורינו ושכל דבר שנצטרך הן תומכות בנו. בסיום יום מטווחים הרגשתי תחושת הצלחה והצלחתי לייצר תוצאות טובות. היום המטווחים הרבה פחות מלחיצים אותי, אני כבר מכיר את הנשק ויש לי יותר ניסיון בו. היום יש לי ביטחון בנשק ויכולת לתפעל כל מצב גם אם זה יהיה מצב אמת".

 

איך מתכוננים?

לא יקרה מצב שתגיעו למטווחים ללא הכנה מוקדמת מקיפה: "אני וסגל המפקדות מכינים את הטירונים בכך שהם עוברים קליטת נשק וסדנאת נשק מקיפה הכוללת שיעורים רבים. השיעורים כוללים טעינה ופריקה של הנשק, הכרה ותיאור תכונות הנשק, פירוק והרכבה וכמובן תרגולים רבים. לפני יום המטווחים החיילים עוברים יחד איתי הורדת פקודה מסודרת. הם יודעים כל מה שקורה ביום המטווחים מהרגע שקמים בבוקר עד הרגע שהם הולכים לישון - ככה שהם מגיעים הכי מוכנים שאפשר והרבה יותר רגועים". מספר אור.

 

מה קורה אם...

אם חייל שוכח מה עושים: "תמיד יש אפשרות לקחת אותו לצד על מנת לתרגל. לאחר שהחייל יתרגל ללא אש חיה הוא יחזור למטווח עם אש חיה כשהוא הרבה יותר מתורגל ומוכן".

אם הציון במטווחים נמוך מהנדרש: "ציון הירי בטירונות הוא מדד הכרחי להכשרת הטירונות. זאת אומרת שחייב לטווח בנשק בשביל להיות מוכשר טירונות. במידה והחייל מבצע ציון נמוך הוא יעשה מספר פעמים את המקצה. אני באופן אישי יכול להטוויח אותו במקצה אישי, כך שיהיה לו את כל האמצעים על מנת להצליח. ברגע שהוא יצליח לספק תוצאה טובה הוא יהיה מוכשר טירונות".

 

שמירה על בטיחות

הדבר הכי חשוב ביום המטווחים הוא הבטיחות, התפקיד של הסגל הוא לשמור על כך שהמטווחים יבוצעו בצורה בטוחה ושכל החיילים יחזרו לבסיס בשלום: "עניין הבטיחות הוא עניין שאני והסגל מתעסקים בו רבות בטירונות לא רק בעניין המטווחים. אנחנו מעבירים שיעורי בטיחות רבים, גם שלי וגם של הסמ"פ (סגן מפקד פלוגה) שאמונה על עניין הבטיחות בפלוגה . ביום המטווחים וביום שלפניו בהורדת פקודה, אנחנו מעבירים תדריכי בטיחות רבים. גם ביום המטווחים עצמו אנחנו מבצעים פעולות רבות על מנת לשמור על בטיחות בנשק, כמו חוטר בנשק ומק פורק. אנחנו נעשה הכל בשביל לשמור על בטיחות, זה יותר חשוב מהכל כי בטיחות שווה חיי אדם".

 

סוף יום מטווחים

"בסוף יום מטווחים התחושה היא באמת סיפוק גדול. אני כמפקד מחלקה מרגיש את הזכות שלי בצבא להטוויח טירונים בפעם הראשונה בנשק. החיילים יוצאים עם תחושת הצלחה הגדולה לאחר כל החששות שלהם הם בעצם הוכיחו לעצמם שהם יכולים וזה מאוד מרגש"

 

טיפ מבעל נסיון

"תתמסרו לתהליך הטירונות. אני אגיד שהטירונות יכולה להיות תקופה מורכבת לחלק מהחיילים, וחשוב לי באופן אישי כמ"מ שיהיה לכולם חווויה משמעותית לספר כשהם חוזרים הביתה. מנסיון החיילים מעידים שהטירונות הייתה מעצבת עבורם אישיות צבאית ואישית. כמו שכולם כבר יודעים, הטירונות זה חוויה שזוכרים לכל החיים".

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

המשפחה החדשה שלכם
עיר הבה"דים