סלנג צבאי

טירונות

גיוס

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: דנאל שווץ

מערכת אתר מתגייסים


רגע לפני הגיוס, הגיע הזמן שתלמדו את המושגים הייחודיים שהתפתחו בצה"ל עם השנים. מה זה חמשוש? על הקפצה כבר שמעתם? יודעים מה עומד מאחורי המילה מחבוש? אספנו לכם את כל המושגים שאתם חייבים להכיר

ברוכים הבאים לצה"ל

ביומכם הראשון תעברו שרשרת חיול, ועוד לפני שתגיעו לבסיס הטירונות, תקבלו את החוגר שהוא מעתה תעודת הזהות שלכם ותהפכו לחיילים בצה"ל. יחד איתו תקבלו גם דיסקית עלייה חרוט שמכם ומספרכם האישי בצה"ל, אותה תישאו כל השירות על צווארכם. אם התגייסתם לשירות קרבי, תקבלו ביום הגיוס צ'ימידן בעוד השאר יקבלו קיטבג - שקי חפצים אישיים הנבדלים בגודלם. כדאי שתשמרו על הציוד שלכם טוב כי ביום השחרור תצטרכו להזדכות עליו, כלומר להחזירו בשלמותו.

מעתה, כל מה שאינו קשור לצבא יכונה אזרחי, כמו גם האזרחות – החיים שלפני ואחרי השירות. בכל פעם בה תלבשו מדים לקראת היציאה לבסיס למעשה תעלו על מדים בין אם אלו מדי א' או מדי ב' – מדי ייצוג ומדי עבודה.

מורעל, שוקיסט או פעור?

חייל המאופיין בהתלהבות לקראת שירותו הצבאי מכונה מורעל, בעוד חייל השרוי בתהליך הסתגלות ממושך למסגרת החדשה מכונה שוקיסט או פעור. חייל המשרת כבר תקופה ארוכה, ייקרא פז"מניק ואילו חייל שהחל זה עתה את שירותו ישמע לא פעם את המונח צעיר. מדי פעם כשחייל עייף או מתלונן יותר מדי הוא יקרא שבוז ויחווה שביזות. חייל המשובץ בתפקיד עורפי מכונה לעתים קרובות על ידי שאר החיילים ג'ובניק. במילה להתחפשן משתמשים כדי לתאר חייל שמקטין ראש - עושה את המינימום ורק מה שנאמר לו. חייל המגדיל ראש ועושה מעל המצופה ממנו יכונה לעתים חייל צהוב. חיילים קרביים מאופיינים לרוב בוואסח, שהוא למעשה מראה או התנהגות קרביים ומבצעיים.

חיילים מסתכלים במשקפת

יצאתי רבעוש

חלק בלתי נפרד מהשירות הצבאי זה הרגע בו תיאלצו לסגור שבת, כלומר, להישאר בסוף השבוע בבסיס. לפעמים בשבועות בהם לא תסגור שבת תצא חמשוש – ביום חמישי, לעתים רחוקות רבעוש – ביום רביעי ולעתים נדירות בלבד שלשוש – ביום שלישי. יקרה מצב בו לא תדעו מראש מתי תצאו הביתה ויודיעו לכם על כך כבלת"ם - בלתי מתוכנן. במידה ותחוש ברע, תפנה למרפאה ביחידתך. אם הרופא ימצא לנכון תוכל לקבל יום ב' בו תמנע מפעילות ותידרש לנוח בבסיס ובמקרים אחרים תוכל לקבל יום ג' בו תחזור הביתה כדי לנוח ולהתחזק. ימי ד' הם ימים בהם החייל חוזר לביתו באישור ולפי החלטת מפקדו האישי. הרגילה הינה חופשה של כשבוע הניתנת לפי אופי השירות מידי פעם, האפטר הוא לילה של לינה בבית כשכבר בבוקר עליך להתייצב בבסיס והמיוחדת היא ימי חופשה נוספים לאלו הרגילים הניתנים בשל סיבות שונות כמו אירוע משפחתי או מבחן בגרות למשל.

במהלך שהותכם על מדים תצטרכו להיות מדוגמים, כלומר, לשמור על הופעה חיצונית תקינה בהתאם לקוד הצבאי. חוסר דיגום הוא הסיבה העיקרית לקבלת דוח משוטר צבאי, מה שעלול להוביל לכניסה למחבוש – כלא צבאי. כל זמן שהות בפנים, כלומר בכלא, נחשב כדפוק ואינו נספר כימי שירות בפרק הזמן המינימלי. סיבות עיקריות לכניסה לכלא הן נפקדות – היעדרות מהשירות ללא רשות במשך 3 שבועות ועריקות – היעדרות לא מאושרת החל מהיום ה-21 והלאה.

שוברים דיסטנס

עוד בטירונות תתחלקו לכיתות, אשר ירכיבו מחלקה. מספר מחלקות ירכיבו פלוגה ומספר פלוגות ירכיבו גדוד. בהרכב דומה תישארו במידה ותשובצו לשירות קרבי או לשירות בשטח. בראש כל קבוצה יעמוד מפקד עם דרגות שונות כמו סיטרואנים שהם דרגות הנגדים וארונות או פלאפלים הם דרגות הקצינים. בהכשרה תחוו מרחק פיקודי ביניכם לבין המפקדים שלכם אשר ישמרו על ריחוק מקצועי הקרוי לרוב דיסטנס. מקובל כי בסוף הטירונות או הקורס המרחק ייעלם בשלב הנקרא שבירת דיסטנס והחניכים יעברו לשלב האס"ק - אווירת סוף קורס. נוסף לאלו, מושגים נוספים שתשמעו בטירונות הם מספרי ברזל – שיטה למספור החיילים עבור בדיקת נוכחות, פריסה – חלוקת מזון מחוץ לחדר האוכל, הקפצה – כשמעירים את החיילים בהפתעה באמצע הלילה ומצב 2 – המצב ההתחלתי של הגוף בתרגיל שכיבות הסמיכה.

כשהמפקד יתזז אתכם, יריץ אתכם ויפיל עליכם משימות שונות הוא למעשה נותן לכם קד"ר, מילה שראשי התיבות שלה הן קליטה דרך הרגליים. לרוב משתמשים במושג הזה כדי לתאר משימה שלא ממש כיף לעשות אותה, גם אם היא לא בהכרח דורשת פעילות גופנית. הצבא מאופיין בהרבה פעילויות גופניות שאותן חייבים לבצע כלל החיילים, מלבד אלו שיש להם פטור. את הפטורים יכול לתת רק רופא צבאי מוסמך עקב מגבלה או קושי אמיתיים.

שפשוף קל!

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

הקיצורים הצבאיים שאתם חייבים להכיר
הפז"ם דופק: 5 טיפים לשירות הצבאי