בין מעקבים ומעצרים, טוראי ל' פינה לנו זמן בסדר היום האינטנסיבי שלו, לספר על תפקידו המרתק. מה זה אומר להיות בלש? איך הגיע לתפקיד? ומהו הרגע המלהיב ביותר שחווה בשירות? המשיכו לקרוא כדי לגלות עוד אודות ל' הבלש, ושירותו המעניין<
תפריט נגישות
תפריט נגישות
ראיון עם ל', בלש צבאי
שרלוק הולמס הצה"לי
ספר לנו על עצמך
"אני טוראי ל'. התגייסתי בחודש דצמבר של שנת 2022 לתפקיד בלש צבאי בחיל המשטרה הצבאית."
המחשבה הראשונה שעולה לי לראש כשאתה אומר שאתה בלש, היא: חדר חקירות חשוך, אדם שמופנה אליו פנס בהיר וחקירה שמתנהלת בקשיחות יתרה. האם זו המציאות?
"האמת שאני שומע את השאלה הזו לא מעט, היא ממש מצחיקה. יש מספר סוגים של בלשים בצבא ועל רובם איני יכול לפרט. התפקיד שלי הוא 'בלש לאום', שבמסגרתו, רוב הזמן אנחנו בשטח, אוספים מידע מודיעיני או פועלים בעקבות מידע שמגיע אלינו".
אז מה זה באמת אומר להיות בלש צבאי?
"בלשים בצה"ל עוסקים בפעולות בילוש הכוללות תצפיות, ביצוע מעקבים ותכנונם. העבודה משלבת איסוף מודיעין ובילוש ביחידות צה"ל ובמקומות אזרחיים באופן סמוי או גלוי. העבודה מתנהלת בשיתוף פעולה עם יחידות מקבילות במשטרת ישראל. באופן יותר ספציפי, אנחנו מתעסקים בכל הנוגע למבוקשי השירות (עריקים או נפקדים)".
איך בכלל הגעת לתפקיד?
האמת שלא הכרתי את התפקיד. יש המון מלש"בים שרואים תפקיד של חיל המשטרה הצבאית ונרתעים מיד, ופוסלים מבלי להבין במה מדובר. אחרי שקראתי על חיל המשטרה הצבאית באופן כללי, ועל תפקיד הבלש בפרט, הסתקרנתי מאוד. הבנתי שאם אעבור את המיון בהצלחה ואתגייס לתפקיד הבלש, אני אחווה דברים מעניינים מאוד בשירות שלי - וכמובן שהתפקיד יכול להיות גם המקצוע העתידי שלי. התפיסות שלי לא היו מוטעות; הטירונות והקורס הקנו לי ידע לחיים, האווירה הייתה כיפית ומדהימה, והבלשים שאיתי הפכו למשפחה השנייה שלי".
ספר לנו על ההכשרה שלך -
"עברתי טירונות רובאי 02 שארכה כחודש, ובנוסף, עברתי הכשרת בילוש במשך כחודשיים. שתי ההכשרות הועברו בבה"ד 13 של חיל המשטרה הצבאית, בקריית ההדרכה, עיר הבה"דים. כל מתגייס לחיל המשטרה הצבאית מגיע לבה"ד 13 ,ששם יש 2 פלוגות; פלוגת לו"ם, ששם לוחמי המעברים עוברים טירונות, ופלוגת פש"ץ - פלוגת שוטרים צבאיים. בפלוגה זו מכשירים ומסמיכים את כלל התפקידים הנמצאים בחיל המשטרה הצבאית, כמו חוקרי מצ"ח, שוטרי המשטרה הצבאית, מפקדי כלואים, מפקדי ליווים וכמובן - בלשים! למידע נוסף על חיל המשטרה הצבאית, מוזמנים להיכנס לכתבה הרלוונטית באתר מתגייסים! כולנו עוברים יחד טירונות ולאחר מכן כל חייל מתקדם לקורס שלו, בהתאם לתפקיד אליו התמיין ושובץ".
הכל על הקורס
"במהלך קורס הבלשים, כדי להבין את התפקיד בצורה הטובה ביותר, אנחנו משתפים פעולה עם בלשי משטרת ישראל - אוספים מודיעין בשטח, עוקבים יחד אחרי אנשים ומתפעלים סיטואציות מורכבות ומסווגות". ל' מוסיף: "המפקדים מכינים אותנו למערכה ומלמדים את מקצוע הבילוש במקצועיות הגבוהה ביותר; מלימוד על קריאת שפת גוף של אנשים ועד שיפור יכולת הדיבור של כל חייל בקורס. לאחר הקורס, הבלשים משתבצים בכל בסיסי המשטרה-הצבאית בארץ, בהתאם לאזור המגורים שלהם או על פי העדפותיהם האישיות - בבסיסים בצפון, במרכז או בדרום, אך כמובן שיש גם צורכי צבא ושיקולים צבאיים העומדים מאחורי השיבוצים".
איך בעצם נראה יום סטנדרטי בחייך?
"תפקידי כבלש אינו שגרתי, ובהתאם - גם כל יום בתפקיד, לא קבוע. והאמת, זה חלק מהכיף. כבלשים, אנחנו עובדים בהתאם למידע מודיעיני שמגיע אלינו ואחר כך פועלים על פי הוראות המפקדים. בפועל - אני כל הזמן צריך להיות בכוננות. לדוגמה - במידה שישנו עריק המנסה לצאת מהארץ, נציגינו בנתב"ג יצרו איתנו קשר באופן מיידי, ואנחנו מיד נצא לעצור את העריק. מעבר לכך, ישנם לילות בהם אנחנו אמונים על איסוף מידע מודיעיני אודות עריקים, זאת על מנת לתפוס אותם בסופו של דבר. כאשר המידע המודיעיני כבר קיים, אנחנו נצא בעקבותו, למעצרים. ביום ובלילה, מהצפון ועד לדרום. באופן כללי ומטעם שמירה על ביטחון מידע, לא אוכל להרחיב יותר משכבר הרחבתי על סדר היום שלי, אבל אוכל להגיד לכם שהוא מלא באקשן ועניין".
מה זה עריקות ונפקדות?
נפקדות - מונח צבאי המתאר אי התייצבות של חייל ביחידה אליה הוא משתייך. חייל נחשב לנפקד כאשר עזב את היחידה מבלי לשוב לתקופה שלא עולה על 21 ימים. הטיפול בבעיית הנפקדות הוא בדרך כלל בתוך היחידה אליה משתייך החייל.
עריקות- מונח צבאי המתאר עזיבת חייל את היחידה שלו, שלא על מנת לחזור, במשך תקופה העולה על 21 ימים. ברגע שהוכרז כי החייל עריק, החייל עובר לאחריות מדור העריקים ולטיפול המשטרה הצבאית, שזו תפעיל את כל האמצעים העומדים לרשותה כדי להחזירו ליחידה.
מה זה מעצרים?
"בהתאם למידע המודיעיני שקיבלנו או שהשגנו, אנחנו יודעים את מיקום העריק, ובהתאם - אנחנו מחויבים לעצור אותו..."
זה לא מפחיד?
"המידע המודיעיני בדרך כלל יכלול גם מידע על מידת הסכנה שבכניסה למיקום העריק. לכן - טרם המעצר נוכל להעריך את כמות התגבור שנצטרך. כמובן שיש מקרים שעלולים להיות מאיימים, אבל בהכשרתנו אנחנו לומדים כיצד להתמודד עם כל מקרה אפשרי. קשה מאוד להפתיע אותנו".
איך הכושר הגופני הגבוה מתבטא בתפקיד בעצם?
"הדוגמה הכי שכיחה היא שבמידה שעריק בורח מאיתנו, אנחנו נצטרך לרדוף אחריו. נוסף על כך, קורה שמשפחות העריק לא מקבלות את הסיטואציה בה הילד שלהם אזוק, ובתגובה לכך, הם נוהגים באלימות כלפי צוות השיטור. אנחנו כשוטרים צבאיים בכלל וכבלשים בפרט צריכים לתפעל את הסיטואציה בצורה הכי טובה שיש. אדגיש ואומר כי בדרך כלל וברוב המקרים, הכלי בו אנחנו משתמשים הכי הרבה, אינו פיזי - אלא מילולי. כפי שאמרתי, לבלשים צריכים להיות יכולות הבעה וכושר שכנוע ברמה גבוהה, לכן בהם נשתמש".
מהם האתגרים הקיימים בשירות כבלש?
"כל מעצר בפני עצמו, הוא מאתגר. בסופו של דבר אתה מגיע לדירה של עריק, ואתה לא יודע לאן אתה הולך להיכנס - מבחינת תחושותיו האישיות של העריק וכן תחושות משפחתו. לעיתים ההליך מתנהל בזריזות וללא בעיות, ולפעמים יש צורך ביותר רגישות למצב.
אבל לדעתי, היתרונות לגמרי מתעלים על האתגרים; כבלש יש דברים שלא חווים בכל תפקיד בצה"ל - ובראש ובראשונה, השירות עם בגדים אזרחיים ולא עם מדים, שבעיניי זה היתרון הכי גדול", מספר ל' בחיוך. "להסתובב על אזרחי זה מלהיב וכל-כך שונה מכלל התפקידים בצה"ל. אגב, לעומת חיילים שישרתו כל השירות בבסיס מסוים - הבלשים מסתובבים בבסיסים שונים וברחבי הארץ, כמעט כל יום.
לא רק שהתפקיד ביגר אותי מאוד, אני גם רוכש מיומנויות שונות שיוכלו לעזור ולהשפיע עליי גם בעתיד. יכולת הדיבור והשכנוע שלי השתפרו מאז הגיוס לתפקיד. אני מביע ומבטא את עצמי יותר בקלות, ואני מבחין ומנהל אינטליגנציה רגשית ברמה גבוהה מאוד".
ספר לנו על מעצר משמעותי שביצעת -
"באופן מקרי, האירוע המשמעותי ביותר מבחינתי הוא במעצר הראשון בו לקחתי חלק.
מעצר זה אירע באזור הצפון. במסגרת המעצר, עצרנו עריק שרצה להיות בתפקיד קרבי אבל מסיבות שונות הוא שובץ לתפקיד אחר. אותו עריק הרים ידיים וויתר על עצמו ועל השירות המשמעותי שכל כך רצה לעשות. בדרכינו מהמעצר, הייתה לנו שיחה ארוכה בה שכנעתי אותו לומר לשופט שהוא רוצה להיות בתפקיד קרבי ולתרום למדינה. השופט בסופו של דבר אישר לו את הבקשה, והעריק הפך ללוחם קרבי. אחרי מספר חודשים, משפחתו פגשה בי במקריות ברחוב, והודתה לי על מה שעשיתי עבור ילדם.
המעצר הזה - המעצר הראשון שלי אי פעם, גרם לי לרצות להמשיך לעשות את התפקיד שלי בצורה הטובה ביותר. כל יום מחדש, אני קם במטרה וברצון להשפיע על מדינת ישראל, אבל גם על מנת להשפיע לטובה על כל אדם בו אני פוגש בתפקיד".
-
{{item.value}}
{{item.count}}