הם מהווים את שער הכניסה שלכם למערכת הצבאית ו'ההורים' החדשים שלכם לתקופה הקרובה. אם הגעתם/ן לכאן כנראה שבקרוב תפקדו על טירונים או שמא תהיו הפקודים. בשתי האופציות כדאי שתכירו את התפקיד שכל חייל צריך להכיר! בין הלו"ז הצפוף לח' עם הטירונים, נפגשתי עם רב"ט יהונתן גוליאן, מפקד כיתה (מ"כ) במערך מגל, המשרת במחנה שמונים (בט"ר דותן). נפגשנו בעיצומו של המחזור השלישי שלו כמפקד על טירונים.
תפריט נגישות
תפריט נגישות
ראיון עם רב"ט יהונתן גוליאן - מפקד כיתה במערך מגל
פיקוד בגובה העיניים
האם מפקד נולד מפקד?
הודעת השיבוץ הנשלחת לנייד תמיד גורמת להחסרת פעימה. במקרה של יהונתן הוא לא כל כך הבין מה מצפה לו. "האמת שלא הכרתי את התפקיד לפני הגיוס. כיוונתי בכלל לתפקידי מודיעין או תקשוב. כשקיבלתי את השיבוץ לא הבנתי מה זה אומר, קראתי עליו קצת באתר 'מתגייסים' וחוץ מזה לא ידעתי יותר מדי".
במערך מגל קיימת יוזמה מבורכת שנקראת 'דור לדור'. במסגרתה מ"כים המשרתים בתפקיד מגיעים לבתים של מלש"בים, ומספרים להם על השירות שלהם מנקודת מבטם. "הגיעה אליי מ"כית ממחנה שמונים שכבר עברה כמה מחזורים של פיקוד על טירונים, ישבה איתי במשך שעתיים וחצי, הסבירה וענתה לי על כל מה שרציתי לדעת. היא גרמה לי להבין כמה משמעותי התפקיד".
תפתחו שעונים, ארבעה חודשים הכשרה…זוז!
קצת מידע יבש - כל מפקד במערך מגל מתחיל את דרכו כמו כל חייל בצה"ל, כטירון. המפקדים לעתיד עוברים טירונות 03, שאורכה כחודשיים וחצי, במחנה מגל שנמצא בבסיס צריפין. "כבר מההתחלה היחס שנותנים לכם הוא של מפקדים לעתיד. דרך היחס מלמדים אתכם איך לפקד וכיצד נכון להתנהג עם טירונים. אעיד על עצמי, היחס שקיבלתי מהמפקדים שלי עזר לי לבנות את המפקד שאני היום", מספר יהונתן בהתרגשות.
אם אתם בצד השני של המשוואה, כלומר הפקודים של המפקדים מהמערך, כנראה שתעברו טירונות 02. ההבדל המשמעותי ביותר בין הטירונויות מלבד האורך, הוא שבועות השטח המתקיימים ברובאי 03. "לדעתי, זאת התוספת הכי טובה שיש לטירונות להציע. חששתי מהשבועות האלו כי לא היה לי בכלל קשר וחיבור לשטח לפני. זה לא קל, במיוחד כי אתה יוצא מאזור הנוחות שלך. אבל אם מסתכלים על הצדדים הטובים, יש הרבה יתרונות. אתה נמצא צמוד לחברים שלך כל היום, אתם כולכם באותה הסירה אז מבינים אחד את השני וזה גם המקום להתגבש. יצאו לי משם חברים שילוו אותי הרבה אחרי הצבא. זו חוויה שאקח איתי לכל החיים", משתף אותי בחיוך.
"טיפ ממני לרובאי 03", מציע יהונתן - "תתחילו להתאמן. במהלך ההכשרה ובכלל בשירותכם הסדיר, יש מבחני ריצה שנקראים 'בראור'. חייבים להיות מוכנים לריצה הזו כי היא תנאי סף לתפקיד. תתחילו אפילו בקטן, אני רצתי בשכונה שלי לפני הגיוס".
"חוויות טובות שצמחו מקשיים"
בתום הטירונות, תוכשרו במסגרת קורס פיקוד בבה"ד 12 עם אותם המפקדים שליוו אתכם מתחילת דרככם. אז מה ההבדל אתם שואלים? "הטירונות עסקה יותר במשמעת והקורס הוא יותר לימוד",עונה לי על השאלה.
"במהלך הקורס עושים המון סימולציות שזה לדעתי הכי חשוב ומשמעותי. את הרוב אתם תלמדו גם תוך כדי תנועה, אבל ללמוד איך לחנוך ירי (שדרך אגב מקדישים לו שבוע שלם), ולבצע סימולציות של דברים שתתקלו בהם במהלך השירות - אלו דברים שחייבים ללמוד ולהתנסות בהם".
בקורס, אתם תעברו כמה מסעות כדי לקבל ביושר תג, סיכה, שרוך ירוק וכומתה שחורה. "רגע שהיה לי משמעותי מאוד הוא המסע שרוך. הוא האחרון מבין המסעות והוא קורה שבוע לפני הסוף. השרוך זה תמיד הדבר שאנחנו מחכים לו, כי הוא הסימן הכי מזוהה עם המפקדים. פתאום כשאתה מקבל אותו אתה מבין שסיימת הכשרה שלמה", משתף אותי עם המון רגש.
עמידה מול קהל של טירונים
אחד הדברים העיקריים שמפקדים מתמודדים איתו הוא העמידה מול קהל. לפעמים זה משהו שבא בקלות ולפעמים זה נבנה. יהונתן הפגין מולי ביטחון גבוה כששוחחנו, ועניין אותי לדעת אם הביטחון שלו תמיד היה שם. "באופן אישי, הביטחון לא היווה בעיה עבורי, אבל היו איתי בהכשרה חיילים שזה לא בא להם בקלות. זה משהו שנבנה - אתה לומד את זה במיוחד בקורס ומתרגל את זה המון בעזרת סימולציות. תמיד תגידו לעצמכם, "זכרו תמיד - הדרך שבה אתם רואים את עצמכם היא מה שמועבר לפקודים שלכם. הכל תלוי במה תשדרו".
הסיפוק שווה את הכל
כאחד שעבר טירונות אני יכול להגיד שהלו"ז היום - יומי הוא די צפוף. וזה גם אחד הקשיים בתפקיד שיהונתן סיפר לי עליהם. "מהשנייה שאתה קם עד השנייה שאתה שם את הראש על המיטה לישון - אתה עובד. צריך לזכור שאתה אחראי על כמות נכבדת של טירונים וצריך תמיד להיות בבקרה". אשתף אתכם שגם בזמן הראיון שלי איתו הטלפון שלו לא הפסיק לצלצל. "איך אני מתמודד עם הקושי, אתה שואל? העניין הוא שאנחנו לא לבד, יש איתי עוד שלושה - ארבעה מ"כים ובכללי סגל שמלווה אותי ועובד איתי צמוד. המשרד המשותף שלי עם המ"כים זה המקום שבו אני מוציא את כל הקיטור ויכול לצחוק ולדבר על דברים שקרו, ואפילו להתייעץ. עצם זה שאתם לא נמצאים בסירה הזו לבד זה כבר משפר את התפקיד שיכול להיות קשה לעיתים".
לאורך כל הראיון יהונתן דיבר על הסיפוק שהתפקיד נותן לו. הוא סיפר לי על כל המחמאות שהטירונים שלו הרעיפו עליו וזה אפילו מעורר קנאה. "בסוף המחזור השני שלי, קיבלתי הצטיינות, זה היה עם הטירונים שלי וההורים שלי גם הגיעו. אחד מהטירונים שלי ניגש אליהם וסיפר להם כמה הוא מעריך ואוהב אותי וכמה מפקד טוב אני. אין רגע שאתה מרגיש יותר משמעותי מזה. זה רגע שאקח איתי לכל החיים".
הפנים של צה"ל
אני יכול להעיד שאת היום הראשון בטירונות אתם לא תשכחו לעולם. הכל חדש ויכול אפילו קצת להפחיד אתכם. מה שלי עזר להפיג את המתח היו המפקדים שלי שהיו סבלניים ודאגו להכניס אותנו למערכת ברכות ובקלות. "לפני שאתה מתגייס אתה אומר לעצמך 'וואו, איך אני אהיה הפנים של צה"ל?' אבל מה שאתה רואה לנגד עיניך זה את החשיבות שבייצוגו של צה"ל. יש משמעות מאוד גדולה לזה שאני הפנים הראשונות שפוגשות את הטירונים שזה עתה התגייסו. זה בא עם אחריות מאוד גדולה כי הדברים שאני אומר להם ילוו אותם לאורך כל השירות. אני רואה את זה כחלק מהישראליות שלנו, להיזכר במ"כ שלנו מהטירונות - זאת אחווה משותפת כאן במדינה. אם אני אבחר להציג את השירות שלנו בצבא בצורה חיובית ואעביר את זה לטירונים שלי, אני יכול לעזור להם להעביר את כל השירות בראיה חיובית והוא יעבור בצורה טובה יותר".
יהונתן שובר את הסטיגמות
"כל מי שיעבור טירונות 02 שידע שהשד לא כזה נורא. המון טירונים שהיו לי אמרו לי בסוף - 'וואו חשבתי שזה יהיה הרבה יותר קשה' ".
אחד המסרים הבולטים שיהונתן דאג שיהיו בכתבה הוא מהות תפקידם של המ"כים - להיות עבור ובשביל הטירונים שלהם. "נוהגים לומר שמפקדים לא סבלניים כלפי הטירונים - אז ממש לא. אנחנו פה קודם כל בשבילכם. כל מהות התפקיד הוא להכשיר את הטירונים את התכנים החשובים ולעבוד על משמעת צבאית. בואו בראש פתוח להתאהב באחד התפקידים הכי משמעותיים ומעניינים שקיימים".
-
{{item.value}}
{{item.count}}