חבצלות, תוכנית הדגל של חיל המודיעין, היא תוכנית בת תשע שנים המורכבת משלוש שנות הכשרה ושש שנות שירות קבע משמעותיות בחיל המודיעין. רב סרן י', מפקד הכשרת חבצלות, מספר לנו על מטרת התוכנית, היתרונות שההכשרה מקנה, תהליך הקבלה לתוכנית, החוויות בקבע, ועוד.. ובהמשך הראיון, תצטרף אלינו נ', חניכה שנה ג' בהכשרה, לענות על מספר שאלות. - "בוגרי חבצלות מסיימים תואר ראשון עד סוף שירות החובה שלהם וזוכים לניסיון תעסוקתי רב בגיל 27 בלבד. חברים מהבית שהשתחררו 5 שנים לפני כן, בדיוק סיימו ללמוד והחלו לחפש עבודה ועדיין, הניסיון התעסוקתי שלהם מהווה אחוז קטן מהניסיון של בוגר חבצלות". המשיכו לקרוא ->
תפריט נגישות
תפריט נגישות
תוכנית הדגל של חיל המודיעין
ראיון עם מפקד הכשרת חבצלות
מהי "תוכנית חבצלות"?
"חבצלות הינה תוכנית הדגל של חיל המודיעין, המורכבת משלוש שנות הכשרה מעניינות ואינטנסיביות בעולמות האקדמיה והמודיעין ומשש שנות שירות קבע ביחידות מגוונות באמ"ן. מטרת התוכנית היא לייצר את שדרת הפיקוד הבאה של אמ"ן (אגף המודיעין) על מערכיו השונים. לאחר הליך מיון לא פשוט, מתקבלים מדי שנה כ-50 חניכים וחניכות (מתוך אלפים שבאים להתמיין) להכשרה שתהפוך אותם לקציני מודיעין מובילים.
במסגרת ההכשרה שהחניכים עוברים באוניברסיטה העברית, הם לומדים תואר ראשון דו-חוגי המורכב מלימודי מזרח תיכון ומדעי המדינה ומחוג נוסף לבחירת החניכים מבין הבאים: מדעי המחשב, מתמטיקה, כלכלה ופילוסופיה. בזמן ההכשרה, בשילוב עם הלימודים האקדמיים, עוברים החניכים הכשרות מודיעיניות ייחודיות במגוון תחומים וכן הכשרות צבאיות, פיקודיות וערכיות. במהלך ההכשרה, כלל החניכים עוברים טירונות 03 וכן קורס קצינים בבה"ד 1, ובסופה, הבוגרים מבצעים שורה משמעותית של תפקידי מפתח באגף המודיעין תוך מעבר בין מגוון מערכי אמ"ן".
תוכל לפרט על הדרך שלך בתוכנית?
"התגייסתי באוגוסט 2012 לחבצלות, הגעתי להכשרה ובחרתי ללמוד מדעי המחשב בנוסף ללימודי המזרח התיכון. שלוש שנות ההכשרה היו המפתחות, המאתגרות והמאושרות בחיי, בין היתר לאור קבוצת החברים המדהימה, הלימודים האינטנסיביים וההתנסויות המודיעיניות. את תפקידי הראשון כקמ"ן (קצין מודיעין) בשירות הקבע ביצעתי ברמת הגולן, שם שירתי במשך שנתיים. אחריו בחרתי לחזור לפקד על מחזור בהכשרת חבצלות, תפקיד בו חושקים רבים מבוגרי ההכשרה. שנה לאחר מכן, עברתי לחטיבת המחקר של אמ"ן וביצעתי שם מספר תפקידים מעניינים – ראש חוליית מחקר, ראש מדור מחקר טכנולוגי וכן אחראי על איתור ומיון המועמדים לחטיבת המחקר ולחבצלות. במשך השנים, התאהבתי במקצוע ההדרכה והפיקוד והבנתי שפסגת השאיפות שלי היא לפקד על הכשרת חבצלות. כך, באפריל 2022 התחלתי לפקד על ההכשרה." מספר י' עם חיוך.
המיונים לחבצלות
"קודם כל, נדרש להגיע ליום המיונים הראשוני של שחקים-חבצלות הכולל מגוון מבחנים קוגניטיביים. לשם הגעה ליום זה יש לעמוד בתנאי הבסיס - נתונים גבוהים בצו הראשון. מי שישיגו ציונים גבוהים מספיק במבחני שחקים-חבצלות, יחלו את דרכם עמנו במיונים הייעודיים של תוכנית חבצלות. אלה מתחילים בכנס מוטיבציה, בו מוצגת ההכשרה ובמסגרתו הנכם נדרשים להביע מוטיבציה גבוהה להמשך המיונים בתוכנית." מספר י'
"המועמדים שהביעו מוטיבציה גבוהה ימשיכו למבחני הדינמיקה הקבוצתית. הואיל וכל בוגרי חבצלות מגיעים לתפקידי קצונה ופיקוד מרכזיים באגף המודיעין, על המתמיינים בשלב זה להפגין יכולות בין אישיות גבוהות תוך עבודה בצוות תחת לחץ. העוברים והעוברות את השלב הזה יגיעו לראיון אצל מפקד בתכנית ולאחריו אצל פסיכולוג/ית. מי שיעבור את כלל שלבי המיון וישיגו ציון של 650 ומעלה בבחינת הפסיכומטרי, יידונו במסגרת ועדת הקבלה הסופית של חבצלות בה ייבחרו כ-50 החניכות והחניכים שייכנסו למחזור הבא של חבצלות.
יש להדגיש כי ביצוע בחינת הפסיכומטרי הינה חובה לכלל המתקבלים לתכנית וכי יש לבצע אותה עד מועד אפריל שלפני הגיוס לחבצלות (הגיוס הינו בחודשים אוגוסט-ספטמבר). כמו כן, מעבר לציון 650 הנדרש בכדי להתקבל לתכנית, כל מתמיין ומתמיינת צריכים לעמוד בציון הסכ"מ הנדרש עבור החוג אליו הם מעוניינים להירשם."
מה הניע אותך לחתום תשע שנים בצה"ל?
"קודם כל התכנים - כשהייתי מלש"ב גיליתי עניין רב בתוכנית ובתכניה המגוונים. אחד היתרונות המרכזיים במיונים לתכנית הינה החשיפה הרבה שניתנת למלש"בים אודות התכנית ביחס לתכניות אחרות. הדבר השני שמשך אותי מאוד היו החברים העתידיים למחזור - כאשר הגעתי למיונים ופגשתי בשאר המתמיינים לתוכנית, הכרתי אנשים איכותיים מאוד שהקלו על קבלת ההחלטה. אלה בנוסף ליתרונות רבים אחרים של התכנית גרמו לתשע השנים להראות הרבה פחות מרתיעות בעיניי."
ומה תגיד למלש"בים הנרתעים מהתחייבות ל-9 שנים?
"ראשית, חשוב לציין שלא מדובר בהתחייבות לתפקיד אחד בתשע השנים הקרובות, אלא למערכת גדולה המכילה שורת תפקידים בתחומים שונים בעיסוק המודיעיני. מגוון התפקידים שמציעה התוכנית מאפשרת לכל בוגריה למצוא תחומי עיסוק המעניינים אותם ושבהם ירצו לעסוק בשירות הקבע.
שנית, תשע שנים נראות ארוכת מאוד במבט ראשון אך יש לזכור שבמהלכן בוגרי תוכנית חבצלות עושים תואר ראשון ואף צוברים ניסיון רב בשלושה-ארבעה תפקידים מגוונים באגף המודיעין. רוב בוגרי התוכנית אף מגיעים לדרגת רב סרן ומספיקים לעשות גם תואר שני באופן עצמאי במהלך שירות הקבע, וכל זאת עד גיל 27. כך, ההכשרה והשירות שמבצעים הבוגרים והבוגרות לא נותנים לה רק ניסיון רב וחוויות מעניינות ומגוונות, אלא גם יתרון משמעותי בשוק התעסוקה."
שאלתי את נ', חניכה בשנה ג' בהכשרה - מה מבדיל את חבצלות מתוכניות אחרות?
"הדבר המיוחד ביותר בחבצלות בעיניי הוא המבנה המגוון שלה. חניכי ההכשרה לומדים באוניברסיטה העברית בחוגים מרתקים ומגוונים, מה שמקנה להם ידע נרחב בעולמות האקדמיה. נוסף על הלימודים האקדמיים, חניכי התוכנית עוברים הכשרה מודיעינית מקיפה הכוללת לימודי איסוף מידע, מחקר צבאי, מחקר טכנולוגי ועוד תחומים רבים ומעניינים בעולמות המודיעין. דבר נוסף שמייחד את חבצלות בעיניי הוא המרקם האנושי – חברי התוכנית, אשר נבחרים לאחר הליך מיונים ארוך ומפרך, הם אנשים רב תחומיים ובעלי עיסוקים ותחומי עניין רבים. בזכות השוני והגיוון בינינו, אנו מצליחים לפתח זה את זה ולייצר למידה הדדית מתמדת."
בתור מלש"ב, מדוע כדאי לי להגיע לחבצלות?
"בראש הראשונה, בשביל תחושת השפעה ומשמעות – כל בוגרי חבצלות משתבצים בתפקידי מפתח משמעותיים באמ"ן והתרומה והעשייה של בוגרי חבצלות הן מהחשובות ביותר בצה"ל. לכן, מי שמעוניין לשרת בתפקיד משמעותי ולתרום רבות לביטחון ישראל - אני מציעה לו לבחון את חבצלות כאופציה מובילה.
מלבד התרומה הרבה, ההכשרה היא מהנה מאוד בעיניי – אירועי השיא המרובים בהכשרה בשילוב האנשים האיכותיים המצויים בה יוצרים אווירה חמה ומשפחתית." מספרת נ'.
יש לך טיפ למלש"בים שרוצים להגיע לתוכנית?
"תגיעו למיונים עם מוטיבציה גבוהה. חבצלות היא תוכנית מאתגרת, מספקת ומפתחת ואני ממליצה בחום לעשות את מירב המאמצים כדי להתקבל אליה. כאמור, מטרת התכנית היא לייצר את שורת המפקדים הבאה של באמ"ן ואני משוכנעת שכל מי שהצליח להתקבל לתוכנית, מסוגל לתרום ולהשפיע רבות על ביטחון מדינת ישראל. המון בהצלחה!"
-
{{item.value}}
{{item.count}}