חיל המשטרה הצבאית

כלא צבאי

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: מושיקו פסח

מערכת אתר מתגייסים


הכלא הצבאי הוא חלק בלתי נפרד מחיל המשטרה הצבאית ואחת הדרכים העיקריות לאכוף את החוקים בצה"ל. תהיתם לעצמכם עד כמה מהותי המקום הזה, ומה זה באמת אומר להיות מפקד כלואים? ישבנו לשיחה עם סמל אוראלי אסולין, מפקדת כלואים בכלא 4, בהצצה נדירה לתוך הכלא מהעיניים שלה >

לא מה שחשבתי

"כשחשבתי על התפקיד לפני הגיוס, דמיינתי בערך את מה שאני עושה עכשיו, אבל לרגע לא חשבתי שזה יהיה כזה קשה", אומרת סמל אוראלי אסולין, מפקדת כלואים בכלא 4. "כשאתה רואה בטירונות את המפקדים שלך קמים מוקדם בבוקר, זה נראה לך הכי קל בעולם אבל כשאתה זה שצריך לעשות את זה, פתאום זה הרבה פחות קל ממה שזה נראה".

מפקדי הכלואים משרתים בבתי הכלא הצבאיים ואחראים על המשמעת בפלוגות השונות, על סדר היום של הכלואים ועל העבודות השונות. במילים אחרות, מפקדי הכלואים הם הדמות הסמכותית והמפקדים האישיים של הכלואים בזמן שהותם בכלא.

"כשהתחלתי את התפקיד ראיתי שזה מעניין אותי. בסופו של דבר מדובר בחיילים שעברו על החוק, חלקם עבירות קלות וחלקם עבירות חמורות שסיכנו את הציבור. אלו סיפורים שאתה לא שומע ביום-יום. זה לגמרי לא שירות רגיל, זה שירות מאתגר ובדיוק את זה חיפשתי".

חשיבותה של רצינות

מפקדי הכלואים (מד"כים) עוברים טירונות 02 בבה"ד 13 שבעיר הבה"דים, ולאחר מכן קורס באורך חודש וחצי. "הטירונות הייתה החלק הכי מאתגר, הדיסטנס עם המפקדים היה ברמה מאוד גבוהה, התנהלו איתנו בהמון רצינות ואני מבינה מאיפה זה מגיע", נזכרת אוראלי. "אנחנו אחראים על הסדר והמשמעת בצה"ל. בלעדינו חיילים ימשיכו לעבור על החוק, ובסופו של דבר אלו הפנים של צה"ל. אנשים לא מבינים את החשיבות של התפקיד, זה בדיוק כמו שלא תהיה משטרה בחוץ".

למרות כל הכינויים והסטיגמות, בלעדינו, בסופו של דבר, אין מי שישמור על הסדר

"הקורס מכשיר אותנו לכל סיטואציה", מסבירה אוראלי. "עברנו מלא סימולציות של איך לדבר עם כלואים יחד עם הרבה תרגולים - לדוגמה, אם כלוא ברח מהכלא מה עושים? איזה כוחות צריך להזעיק, את מי מעדכנים? למדנו הרבה על דברים שכבר קרו פעם כמו לדוגמה מרד כלא 6".

חיילת נועלת תא

להסתכל לאתגר בעיניים

"כל כלוא שמגיע עובר בקבלה, מפקיד את הציוד האישי שלו, ואז מגיע לפלוגה שלי, פלוגה ג'. בפלוגה ג' נשארים את הלילה הראשון וביום למחרת כולם עוברים ראיונות בהתאם לעבירה שלהם והזמן שהם צפויים לשהות פה. בדרך כלל, חיילים שהם עריקים עד שישה חודשים עוברים לפלוגה א', ובתיקים חריגים כגון מצ"ח או עריקים מעל חצי שנה עוברים לפלוגה ב'. החיילים שנשארים אצלנו בפלוגה אלה חיילים שיש להם תיקים ממש חריגים".

כמו בכל תפקיד בצה"ל, יש אתגרים, והתקופה המאתגרת ביותר היא ההתחלה. "בהתחלה כשאת מגיעה כמד"כית צעירה את לא כל כך יודעת איך לפעול ברגע אמת, ואת קצת חוששת כשחייל בא וצועק עלייך למשל, אבל אחרי תקופה כבר יודעים איך להגיב. הם נשלחו לכאן בגלל עבירה על החוק הצבאי ואת צריכה לעשות הכל כדי שהזמן שהם שם יעבור בלי בעיות - וכדי שיחזרו בהצלחה לשירות תקין".

אגף בידוד בכלא

לא רק בבסיס

"התפקיד הזה מאוד השפיע עליי", אומרת אוראלי בגאווה. "לפי דעתי מד"כ שסוגר שירות בפלוגה שלו ראוי להערצה. זה לא נדיר, אבל מדובר בחיילים עם אופי חזק, חד משמעית". אוראלי מספרת גם על השינוי שעברה ועל ההשפעה של התפקיד מחוץ לבסיס: "פתאום אני לא מתרגשת מכל דבר, אני פחות נרתעת מדברים. התפקיד לגמרי הפך אותי לפחות מפונקת, כי אני תמיד משווה לדברים אחרים שעברתי והכל נראה אחרת".

אני תמיד משווה סיטואציות לדברים אחרים שעברתי והכל נראה אחרת

מוחקים את הסטיגמות

לאוראלי היה חשוב לשים את העובדות על השולחן ולדבר בגלוי על התפקיד. "קיבלתם שיבוץ למשטרה הצבאית? אל תשללו ישר. אם תבואו בגישה שלילית ככה גם יראה השירות שלכם", מסבירה אוראלי. "צריך להבין שלמרות כל הכינויים והסטיגמות, בלעדינו, בסופו של דבר, אין מי שישמור על הסדר. אין מה לעשות, זה כמו באזרחות. זו זכות להיות כאן, עם כל האתגר שבדבר".

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

"את עוזרת לבן-אדם אחר שאין לו שום יכולת לעזור לעצמו"
ירושלמים? אנחנו מסתכלות עליכם