רב"ט בר כרמלי, מפקדת צוות בקורס מפקדי נוער וסמל מתן הורביץ, מש"קית הדרכה בקורס מפקדי נוער בגדנ"ע סיפרו לנו על החוויות מהשירות שלהן וגם על הקשיים בתפקיד. אז איך מעבירים שירות צבאי שלם בחמישה ימי גדנ"ע? >
תפריט נגישות
תפריט נגישות
5 ימים להוכיח את עצמן
הסיפור של מפקדות הנוער בגדנ"ע
מפקדי הנוער בגדנ"ע מפקדים על צוות חניכים במשך שבוע (5 ימים), ואחראים להעביר שיעורים על נשק ועל ערכים שונים. תפקידם הוא לדאוג לחניכים כמו מפקדים אישיים לכל דבר. רב"ט בר כרמלי וסמל מתן הורביץ התחילו את השירות שלהן כמו כל מפקדי הנוער, בקורס מפקדים בבה"ד החינוך. הקורס אורך כ-9 שבועות ולומדים בו את ערכי צה"ל, כיצד לעמוד מול חיילים ואת החומר העיוני המועבר בגדנ״ע.
בר לא הכירה את התפקיד לפני שהתגייסה מכיוון שלא עברה גדנ"ע, אך בסיום הקורס כבר ידעה כל מה שהיא צריכה לדעת. "למדתי על הנוער הישראלי ועל דרכים להתמודד עם כל האוכלוסיות בארץ. היחס שלי לאנשים השתנה לטובה, למדתי להכיל כל סוג של אופי, למדתי לענות בצורה מתונה יותר והבנתי שלכל מעשה של חייל יש סיבה".
מה זה בכלל גדנ"ע?
הגדנ"ע הוא בעצם טעימה מהשירות הצבאי ומטרתו להעלות את המוטיבציה לגיוס בקרב בני נוער מכל האוכלוסיות בחברה הישראלית. במשך 5 ימים, זוכים בני הנוער להצצה למערכת הצבאית באחד מ-2 בסיסי הגדנ"ע בארץ - שדה בוקר או צלמון.
לאחר סיום הקורס שובצו מתן ובר כמפקדות נוער בבסיס שדה בוקר. "פגשתי נערים שיש להם מוטיבציה להתגייס, נערים שמגיעים מקידומי נוער, אוכלוסיות חלשות, בתי ספר ציבוריים או מיוחדים, מכינות, נוער מחו"ל, גרעין צבר ולפעמים מגיעות אלינו גם אוכלוסיות מיוחדות כמו הורים לעולים אתיופים שהגיעו לחוות את הצבא כפי שיראה בעיני הילדים שלהם", מספרת מתן. "היו גם מחזורים של חירשים ומחזורים של נוער עם מוגבלויות".
5 ימים ואז שוב הכל מהתחלה
"אני המפקדת של החניכים בכל מובן המילה. מהרגע שהם יורדים מהאוטובוס אני מקבלת את הצוות שלי שנבחר באופן אקראי מתוך השכבה. אני מחלקת לחניכים מדים, ובעצם עושה להם סוג של "שרשרת חיול" כמו שעוברים ביום הגיוס ובתוך כמה שעות מכניסה אותם למסגרת הצבאית.
אחר כך, אני מתחילה ללמד אותם את המשמעת הצבאית, איך פונים למפקדת, איך מתנהל בסיס צבאי ואפילו איך עומדים ב"הקשב". אני מעבירה להם שיעורים על הצבא וכל כדי שהם יחוו כמה שיותר בחמישה ימים. יש לי את הזמנים שבהם אני יכולה להכניס הסברים על תפקידים, דרגות ועוד", מספרת מתן על שגרת היום יום כמפקדת נוער.
"אנחנו הדמות הצבאית הראשונה שהם פוגשים, לכן עלינו לדאוג שהחוויה תהיה חיובית ומשמעותית", מוסיפה בר. "כדי לחבר אותם יותר למערכת הצבאית, אנחנו מביאים להם תפקידים מסוימים, כמו חניכה תורנית, עוזרת לסמלת, א' שטח וכו', באמת בשביל ליצור חוויה שיזכרו ושיצאו עם מוטיבציה להתגייס".
מגוון האוכלוסיות בגדנ"ע
בר עברה 14 מחזורים של אוכלוסיות שונות ומתן 15 מחזורים, בכל מחזור הן פגשו אוכלוסייה שונה והתאימו את עצמן, מה שלימד אותן המון דברים חדשים וגרם להן להכיר את כל סוגי האוכלוסייה, אך היה גם קושי באוכלוסיות מסוימות, "אני זוכרת שהגיע אליי פעם בית ספר של נוער בסיכון וההתמודדות איתם הייתה מאוד שונה וקשה, כיבוי האורות לקח כמה שעות, בקושי ישנו, כל שעה הם היו צריכים הפסקת סיגריה, היו הרבה נפקדי לו"ז ואת החומר היה צריך להסביר להם מספר פעמים". בר החליטה שלמרות האתגר היא לא מוותרת ונקטה בצעדים נועזים.
"שאלתי בצוות 'לאן אתם רוצים להתגייס?', כולם ענו שהם לא רוצים להתגייס. מבחינתי אין דבר כזה. דיברתי עם המ"מ, עצרנו את הלו"ז והתחלנו בשיחות אישיות - לקחתי אחד אחד, הסברתי להם על השירות הצבאי ועל מגוון התפקידים. בסוף השבוע, חניכה בצוות נתנה לי מכתב בו היא כתבה ששיניתי לה את התפיסה על הצבא ושהיא רוצה להתגייס וזה היה שווה הכל.
אנחנו מפקדים מתוקף האישיות ולא הסמכות
גם מתן נזכרת באתגרים: "מכינים אותנו בקורס לזה שכל שבוע נפגוש אוכלוסייה אחרת. קיבלתי צוות שכל בן אדם בו הוא מסגרת בפני עצמו, אחד לא שיתף פעולה ולעומתו אחד היה סופר נלהב לגיוס, האתגר היה להתאים את עצמי לכל האנשים. עשיתי את זה בעזרת הרבה שיחות אישיות ומורלים".
אילו הישגים אישיים קיבלתן בשירות?
"התפקיד נתן לי אחריות גדולה, כמלש"בית הייתי מאוד תלותית וכאן אני הרבה יותר עצמאית ואחראית, כי כל שבוע אני מקבלת קבוצה של כ-15 חניכים וכל שבוע מחדש אני צריכה לדאוג להם לכל דבר. השגתי הרבה שליטה עצמית - פעם הייתי אומרת לעצמי שאני לא מסוגלת, שאם קצת קשה אז לוותר. למדתי שקשה זה טוב וזה בסדר שקשה", מספרת בר בגאווה.
גם מתן מסכמת את החוויה לטובה: "השגתי ביטחון עצמי גבוה יותר ולמדתי לעמוד על שלי, הצלחתי להגיד את העמדה שלי בדרך שהיא יותר בולטת, כי בסוף מול החניכים אין לי ברירה, אני צריכה להוביל אותם, לבוא עם אנרגיות ולסחוף אותם אחריי. פעם בחיים האישים שלי, הייתי פחות מדברת, פחות משתפת, כי היה לי לא נעים או לא נוח".
לסיכום, מה אתן חושבות שהופך אתכן למפקדות טובות?
"להיות מפקדת זה הדבר הכי חשוב בעולם. יש המון אתגרים, למשל, אני ישנה 3 שעות, זה אינטנסיבי. כמפקדת אני צריכה להיות אחראית, אבל בסופו של דבר אין דבר יותר כיף מלהיות מפקד ולראות איך החיילים או החניכים עוברים תהליך שאת זו שתרמת לו. להיות מפקד זה לעשות בשביל אחרים וכל מה שאני עושה לחיילים שלי זה נטו בשבילם, ללא תמורה, זה פשוט כיף", מספרת בר ומוסיפה: "צריך המון אהבה. אהבה לעשייה, לתפקיד, למה שקורה, לחניכים ולסגל. אני קמה כל יום ואני פשוט אוהבת את מה שאני עושה ונהנית מכל רגע.
אני קמה כל יום ואני פשוט אוהבת את מה שאני עושה ונהנית מכל רגע
"פיקוד זה דבר כל כך מיוחד. זה מאוד מעצים ומאפשר לבן אדם לצמוח הרבה יותר בתוך המסגרת הזאת.", משתפת מתן. "הרגשתי שאני שמה את החניכים שלי במרכז ונותנת להם את המקום להיות פשוט מי שהם, בלי שיפוטיות".
-
{{item.value}}
{{item.count}}