מה משותף ללוחמי הנדסה, כבאים, לוחמי חילוץ, פרמדיקים, שוטרים ומג"דים? כולם עוברים את אחת ההכשרות המעניינות יותר בצה"ל עם מדריכות האב"כ של פיקוד העורף. "לבשנו את בגדי המגן שלנו ויצאנו לשטח, ממש כמו ב'שובר שורות'. ככה זה כשכל העיניים נשואות אליך" >
תפריט נגישות
תפריט נגישות
פעם מדריכה, תמיד מדריכה
שוברת שורות: מדריכת אב"כ מספרת
מה זה מדריכת אב"כ?
מדריכות האב"כ של פיקוד העורף הן הסמכות היחידה בצה"ל העוסקת בתחום האב"כ. "רוב החיילים בצה"ל שעוברים טירונות 03 ומעלה יפגשו אותנו", מסבירה רב"ט אור שטבינסקי, מדריכת אב"כ בחטיבת החילוץ וההדרכה. "להיות מדריכת אב"כ זה לבקר כמעט בכל בסיס בארץ, להכיר אנשים מעניינים, לעבוד עם לוחמים, חיילים וקצינים, לרכוש ביטחון עצמי וללמוד איך לדבר".
ומה עם מי שלא בהכרח הייתה בתנועת נוער?
"התפקיד הזה הוא ההזדמנות המושלמת ללמוד להדריך. לאט לאט מתרגלים, וגם מוכשרים לזה", מסבירה אור. "הקורס שלנו הוא גם קורס מקצועי בתחום האב"כ וגם קורס מקצועי בתחום ההדרכה. מתחילים מהדרכות בסיסיות, ועוברים להדרכות מתקדמות. בהדרכה הראשונה שלי עמדתי קפואה לגמרי", נזכרת אור. "לא עבר הרבה זמן עד שלמדתי להיות הכי פתוחה שאפשר וגם לאהוב את זה".
איך הופכים בכמה שבועות מישהי שלא דיברה מעולם מול קהל למדריכה?
לאורך כל קורס האב"כ עוברות המדריכות הכש"ם, הכשרת מדריכים, א', ב' ו-ג'. בשלב הראשון הן לומדות איך לעמוד פיזית מול אנשים וממה בנויה הדרכה. בשלב הבא, הן מעבירות שיעור לכיתה באורך של 15 דקות בנושא שקרוב אליהן. בהמשך, מעבירות המדריכות שיעור על החומר הנלמד - האב"כ. לבסוף, כשהן כבר יודעות להדריך, הן נוסעות לבא"חים ומתנסות בזמן אמת מול קהל לא מוכר.
שובר שורות
אטומי-ביולוגי-כימי הן המילים שלמעשה מרכיבות את המילה אב"כ. כיום, האיום המרכזי על מדינת ישראל הוא כימי ולכן המדריכות מתמקצעות בכל עולם בגדי המגן, אמצעים לזיהוי חומרים, ניקוי שטח נגוע ועוד. הקורס כולל חומר עיוני בכיתות אבל לא פחות גם תרגילים מעשיים שמדמים אירועים כימיים.
"אנחנו לובשות את בגדי המגן שלנו ויוצאות לשטח, ממש כמו ב'שובר שורות'", מסבירה אור. "זה קורס לא פשוט, גם מבחינה פיזית, אבל בסופו של דבר אתה צריך להיות הגורם הכי מוסמך למצבים כאלה. אנחנו נוגעות המון ברפואה ובכימיה ובסדיר ממשיכות ללמוד עוד. זה מאוד מעניין".
אני כבר שנה וחצי בתפקיד ולא היה לי שבוע שלא הייתי בו מחוץ לבסיס - כל פעם במקום אחר. מהצפון לדרום
רגע, ומה עם אטומי וביולוגי?
סכנות נוספות הן הסכנה האטומית, כלומר, פצצות אטום כמו זו שהופלה בסוף מלחמה העולם השנייה, והסכנה הביולוגית היא כל מה שקשור לנגיפים ומגיפות מהחי ומהצומח כמו מתקפת מעטפות האנתרקס בארצות הברית ב-2001.
"לפעמים אומרים לנו - התפקיד שלכם לא רלוונטי, אנשים מזלזלים בתפקיד כי חושבים שאין איום אבל אם יהיה איום - כל העיניים נשואות אלינו. אנחנו היחידות שמבינות בנושא".
מצפון לדרום
"לפעמים בשבוע אחד אני אכשיר גם כבאים, גם טירונים וגם לוחמים. יש הדרכות של יום אחד ויש הדרכות של שבועיים, את תמיד איתם ואפילו סוגרת איתם. יצא לי לראות איך כל דבר עובד בבסיסים אחרים, זה יתרון שאין בשום תפקיד אחר - להכיר את כל הצבא. לא מזמן הייתי עם מחס"ר הנדסה (מחלקת הסיור) בחרמון שבוע שלם. אני כבר שנה וחצי בתפקיד ולא היה שבוע אחד שלא הייתי בו מחוץ לבסיס - כל פעם אני במקום אחר. מהצפון לדרום".
"התפקיד הזה מוציא ממך המון עצמאות, אתה מתנהל לגמרי לבד, מטייל בכל הארץ, רואה את המקומות הכי יפים ופוגש את האנשים הכי מיוחדים. לא היה חיל שלא הדרכתי בו - כל הכומתות וכל הצבעים. אני מפיקה מעצמי בכל הדרכה את המקסימום, מכירה חברים. נושא ההדרכה הוא ללא ספק הנושא הכי כיף ומעניין שיש".
לא משנה במה אני ארצה לעבוד - תמיד אדע להציג את עצמי. פעם הייתי רועדת על במה והיום - רק תנו לי לעמוד ולדבר
פעם מדריכה, תמיד מדריכה
"לא משנה במה אני ארצה לעבוד - אני תמיד אדע להציג את עצמי ולהביע את עצמי בעל פה. זו התכונה הכי חשובה שיש. פעם הייתי רועדת על במה והיום - רק תנו לי לעמוד ולדבר", מספרת אור. "לא מזמן הייתי אצל רופא, הוא ישר שם לב שאני מדריכה, אומרים שמזהים לפי סגנון הדיבור ותנועות הגוף".
צהוב עולה
"אם ישאלו אותי על רגע שבו שמחתי שאני בתפקיד - זה יישמע קצת קיטשי - אבל בכל יום מחדש", מסכמת אור. "את תמיד מוקפת אנשים ואף פעם לא מצטערת שנסעת כל כך רחוק לבסיסים בשביל להעביר הדרכה. השרוך הצהוב-שחור הוא הגאווה שלנו - לא מש"קית כוורת - מדריכת אב"כ!"
-
{{item.value}}
{{item.count}}