מאבחנת מדעי ההתנהגות

ממד"ה

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: נוי טל

מערכת אתר מתגייסים


"למדתי שאני צריכה להיות יותר סבלנית, מאופקת ומסודרת". רב"ט ליאל נגר, מאבחנת מדעי התנהגות, מספרת על החשיבות העצומה של התפקיד, היתרון בכך שמפקדיה הם אזרחים, הסבלנות הרבה שדרושה לתפקיד, ועל השינוי האישי שעברה בעקבות התפקיד

איך הגעת לתפקיד?

"סימנתי את התפקיד בעדיפות גבוהה בשאלון ההעדפות (5), אבל לא בדיוק ידעתי מה זה אומר", נזכרת רב"ט ליאל נגר, מאבחנת מדעי התנהגות. "עשיתי 10 יחידות בפסיכולוגיה ולפי מה שקראתי על התפקיד באתר 'מתגייסים' זה נראה מתאים לאופי שלי. אחרי תקופה ארוכה של כמה חודשים, כשכבר שכחתי שדירגתי אותו בשאלון, הודיעו לי ששובצתי לתפקיד".

בקורס למדתי מיומנויות חשובות שיעזרו לי לא רק בתפקיד, אלא בחיים בכלל

"הגעתי לעיר הבה"דים לטירונות 02, ומשם המשכתי לקורס של חודש. בקורס מסבירים יותר על התפקיד ואת מתחילה להבין שהמפקדים שלך הם בכלל פסיכולוגים ויועצים, שעשו תואר ראשון וחלקם כבר שני בתחום. את מבינה שהמפקד שלך הוא לא חייל אלא אזרח, ואולי זה ייתן לך חוויה ופרספקטיבה שונה", מסבירה ליאל.

קורס מאבחנות מדעי ההתנהגות

"בקורס למדתי מיומנויות חשובות שעזרו לי לא רק בתפקיד, אלא בחיים בכלל, כמו עמידה ודיבור מול קהל. לקורס, שבסופו כל מאבחנת מקבלת שרוך חום, צ'ונגיה של מאבחנת מדעי ההתנהגות וסיכת מאבחנת, מגיעות חיילות עם אופי שונה מאוד אחת מהשנייה. כולנו היינו בנקודת התחלה דומה וחששנו, אבל עם הזמן הבנו את החשיבות שלו".

הבנתי שאם אני לא אבוא לתפקיד בגישה חיובית ועם ראש פתוח - אני לא אתקדם לשום מקום

"כשקיבלתי את השיבוץ שלי כמאבחנת מדעי התנהגות בחיל המשטרה הצבאית מאוד התבאסתי", נזכרת ליאל. "הקצינה הזרועית ניסתה להרגיע אותי ואמרה לי 'ליאל, הכל בסדר, אני איתך'. הבנתי שאם אני לא אבוא לתפקיד בגישה חיובית ועם ראש פתוח - אני לא אתקדם לשום מקום. היום במבט לאחור, אחרי יותר משנה בתפקיד, אני יכולה להגיד שקיבלתי את השיבוץ הכי טוב שאפשר. אני שמחה ששובצתי כאן כי יש לי גיוון בעשייה, אני עובדת עם מצ"ח, כלא ועריקים".

"התפקיד של מאבחנות מדעי ההתנהגות מחולק לארבעה תתי-תפקידים", מפרטת ליאל. "כל חיילת עוסקת בתחום שונה: פא"ר - פיתוח ארגוני (שאלונים על המצב ביחידה המופנים לחיילים וקצינים בכירים. ניתוח הנתונים מגיע לראש המחלקה), מיון לקצונה (מהרגע הראשון ועד להזנת החיילים שעברו), הערכה (שאלון סוציומטרי שמטרתו קידום של קצינים ונגדים) ומחקר (מחקרים שמעבירים בבסיסים על מנת לפתור סוגיות שונות בצה"ל)".

השגרה היום-יומית

"אני ועוד חיילת אחראיות יחד על חיל שלם - יש לנו הרבה עבודה. אנחנו עושות שאלונים למצ"ח, לכליאה ולשיטור, וגם מיונים לקצונה. יש עבודה משרית ויש גם המון פעילויות 'שוברות שגרה'. למשל, אני לפעמים הולכת לעזור לחברות שלי שהן בכלל בבא"חים ולא קשורות אליי".

כיף לדעת שעשית שינוי

"בתחילת השירות לא ראיתי את החשיבות בתפקיד, ועכשיו אני רואה את החשיבות העצומה", מספרת ליאל. "בסופו של דבר, הדברים שחיילים כותבים לנו בשאלונים מועברים למפקד החיל וקורים שינויים בהתאם, וזה קורה בזכותי. כיף לדעת שעשית שינוי".

מאבחנת מדעי ההתנהגות

המפקדים שלנו יודעים לכוון מה הם רוצים שנעשה כחיילות טוב יותר כי הם כבר טעמו גם מהצבא וגם מהאזרחות

"רוב המפקדים שלנו היו קצינים בעבר אבל לא בתפקיד שקשור למאבחנות מדעי ההתנהגות. הם עשו באזרחות תואר ראשון או שני בייעוץ ארגוני או בפסיכולוגיה, והציעו להם לחזור לצבא להיות קצינים ולפקד על מאבחנות. זה כיף לעבוד עם קצינים כאלו כי הם טעמו כבר את האזרחות ויש להם ראייה שונה קצת", מסבירה ליאל. "אני חושבת שזה יתרון כי הם מאוד פתוחים להצעות ודורשים הגדלת ראש".

מדובר בחיים של קצין שאת יכולה להשפיע עליו

"התפקיד דורש הרבה סבלנות וריכוז", מבהירה ליאל. "בתפקיד רכשתי חברים רבים ובנוסף לזה למדתי גם להיות יותר סבלנית, מאופקת ומסודרת".

טיפ למתגייסים

"חשוב להגיע לתפקיד בראש פתוח ולהאמין שאפשר לעשות את הכי טוב שלך לא משנה איפה ישימו אותך", מסכמת ליאל. "תבואו בגישה חיובית ותתחברו לחברים במשרד. הכי חשוב שתגדילו ראש - השירות יעבור מהר יותר ובצורה טובה".

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

ראיון עם חשמלאי מסוקים - הטכני מזווית קצת אחרת
פרוסים: ראיון עם לוחמי הגנה אווירית