תוכניתן

מערך התקשוב והגנה בסב"ר

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: שקד גרין - דריי

מערכת אתר מתגייסים


פגשנו את סמ"ר עידו בר לב, תוכניתן ביחידת שחר, יחידת הדיגיטל של אגף התקשוב וההגנה בסב"ר. הוא סיפר לנו על הקורס ("לכל מבחן, תרגול ועבודה שאנחנו עושים יש הרבה משמעות"), על אופי הקורס ("קורס התכנות מדמה את צורת העבודה ביחידות") ועל ההכשרה ("אני חושב שקורס התכנות שם דגש על למידה עצמאית").

"קורס התכנות הוא קורס קד"ץ (קדם צבאי) ובדרך כלל אורך חצי שנה. יש עוד סוג של קורס לאוכלוסיית לומדי יג'. הקורס הזה מתפרש על תקופה של שלושה חודשים" מספר עידו. "ע''מ להתקבל לקורס אין צורך בהכרח בידע קודם בתחום, אלא ביכולות מתאימות. הקורס מסנן את מי שלא מתאים אליו. לכן - לכל מבחן, תרגול ועבודה שמבצעים בקורס ישנה משמעות רבה. לומדים בו הרבה מאוד תכנים ושפות תכנות. התכנים הללו מתחלפים בקצב אדיר בשאיפה להיצמד לטכנולוגיות החדשות ביותר שיש היום בשוק. במהלך הקורס מעבירים את התוכניתנים סדרה של מבחנים ומעניקים תוכן בנושא יכולות למידה, פיתוח ועבודה בצוותים במשך שעות רבות ביום בכיתות הקורס".

''מעבר לחוויה הלימודית בקורס, הקורס הוא חוויה חברתית גדולה. חיילים שיוצאים משם עם חברים לכל החיים... הקורס מאתגר, וכשמאתגר מה שמחזק אותך הוא החברים סביבך, שהופכים למשפחה השניה שלך. זהו מסע ארוך שמתפתחים בו, לא רק מקצועית אלא גם אישית''.

להגיע לתוצר שצריך, בהתאם לכלים שיש לך 

איך היית מגדיר את המטרה של קורס התכנות?

"קורס התכנות מנסה לדמות את צורת העבודה ביחידות. לדעת לתכנת זה לא לדעת שפה - המשמעות של תכנות היא להגיע לתוצר הנדרש, בהתאם לכלים שיש לך. טכנולוגיות וכלים חדשים יוצאים כל הזמן, החוכמה היא לדעת ללמוד ולהטמיע אותם בהתאם למוצר שצריך לפתח".

הוא מוסיף ואומר: "המטרה היא להוציא תוכניתנים ליחידות השונות בצה"ל אחרי שהם למדו לעבוד בצוותים, לעבוד על פרויקט משותף עם אנשים, לעמוד בלחץ, להגיע לתוצר הנדרש וללמוד עצמאית. אני חושב שקורס התכנות שם דגש על למידה עצמאית. בקורס מסבירים את הנושאים הנלמדים בקורס באופן כללי, אבל רובו הוא לא פרונטלי".

אז אם רוב הקורס לא מתבצע בצורה פרונטלית, איך הוא מתבצע?

"רוב הקורס מתבצע בצורת תרגולים ועבודות. כל החומר נבנה אחד אחרי השני בצורה הדרגתית והגיונית. זאת אומרת שיחד עם התקדמות הקורס התרגילים הופכים קשים יותר, אבל גם הניסיון גובר וההתמצאות בחומר. בסופו של דבר מטרת הקורס היא להכשיר את החניכים לפתח מערכות דומות למערכות שהתוכניתנים מפתחים ביחידות, כמובן שלא באותו העומק והרמה, אבל המטרה היא שהכלים שהקורס מקנה יהיו דומים למה שאנחנו (התוכניתנים) עושים".

התוכניתנים מגיעים למגוון רחב של יחידות כי כל הצבא צריך תוכניתנים

מה קורה כשמסיימים את קורס התכנות?

"לקראת סוף הקורס מגיעים נציגים של כלל היחידות, מחיל האוויר, חיל הים, אגף המודיעין, אגף התקשוב וההגנה בסב"ר וכו'. נציגים אלה מסבירים מה הם עושים ביום יום וכיצד הם מתנהלים. ישנם עוד נושאים שהקורס מקדם כדי שהתוכניתנים יכירו את אפשרויות השיבוץ, כמו חשיפה לטכנולוגיות. התוכניתנים מגיעים למגוון רחב של יחידות כי כל הצבא צריך תוכניתנים, בסמ"ח (בית הספר למקצועות המחשב) מכשיר אותם כדי שבסופו של דבר הם יוכלו לצאת לכל היחידות.

לאחר הקורס, התכניתנים שמשתבצים ביחידות השונות מפתחים את המערכות בכלל צה''ל- ממערכות שמנהלות כל תהליך ותהליך שקורה בצה''ל, בשגרה ובחירום, ועד מערכות מבצעיות ומצילות חיים''.

תמונה של תוכניתן

וביום יום של השירות?

"יום העבודה בדרך כלל מתחיל בשעה 9:00 - 8:00, תלוי בצוות שמגיעים אליו. ואז ברוב המקומות מגיע "הדיילי" (כמו סיכום מטרות ויעדים ליום העבודה) אצלנו זה יותר "וויקלי" (פעם בשבוע). כל אחד עובד על התכולות (משימות פיתוח) שלו, במטרה לעמוד ביעדים שהוצבו. לעיתים עובדים ביחד, לעיתים לחוד, הרבה מהפעמים "מדבגים" (חוקרים קטע קוד בעייתי). האנשים בצוות הם בדרך כלל החברים הכי קרובים שלך, ונמצאים יחד לתקופה לא קצרה".

יש לך טיפ למתגייסים לתפקיד?

"הקורס מאתגר ועם זאת מאוד חוויתי, בואו מרוכזים עם גישה חיובית והכי חשוב עם שעות שינה".

 

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

ללא גבולות - ריאיון עם לוחם מג"ב
פנים אל מול פנים