עתודה

רפואה

צמרת

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: ליהי פאר מוסקוביץ'


דנה פאר מוסקוביץ' - סטודנטית לרפואה, בשנתה החמישית במסלול צמרת באוניברסיטה העברית בירושלים, מספרת לנו למה בחרה ללמוד רפואה בכלל ובמסלול צמרת בפרט, מהם תנאי הקבלה למסלול, החששות שלה, ההכשרות הצבאיות, האתגרים שבמסלול, והכיף שבלימודים ובמגורים המשותפים. תמיד רציתם להיות רופאים? - זו ההזדמנות שלכם! מתלבטים? מתלבטות? המשיכו לקרוא! >>

מסלול צמרת - מה זה בכלל אומר?

היום נפגשתי עם דנה, בת 22, סטודנטית שנה חמישית לרפואה במסלול צמרת באוניברסיטה העברית. מסלול צמרת הוא אחד ממסלולי העתודה האקדמית בצה"ל, וכשמו כן הוא – מדובר על תכנית עילית. המסלול מכשיר את חניכיו להיות רופאים וקצינים בחיל הרפואה. הלימודים מרוכזים באוניברסיטה העברית בירושלים, לכן עברה דנה לגור בירושלים.

 

איך הגעת למסלול הזה?

"הייתי תלמידה טובה בתיכון וכשהתחילו המיונים לצבא בכיתה י"א, התחלתי להתעסק במה ארצה לעשות בעתיד. תמיד אהבתי מדעים, וככל שקראתי יותר על מסלול הרפואה בכלל ועל העבודה כרופאה בפרט - הבנתי שזה משהו שיכול להתאים לי. התלבטתי אם אני רוצה להיות רופאה אחרי הצבא או בזמן הצבא, וגיליתי את המסלול הזה. קראתי עליו, הבנתי את היתרונות הרבים שיש בו, והאפשרויות הנרחבות שהוא מציע", מספרת דנה בהתלהבות.

 

המיונים למסלול

"באופן כללי, צריך להתקבל למסלול בשני היבטים: היבט אוניברסיטאי - אקדמי והיבט צבאי.

 כלומר: גם מיונים לפקולטה לרפואה, שכוללים את מבחן המרק"ם (מבחן אישיות ייעודי שבודק התאמה למקצוע הרפואה), ציון מספק בבגרויות ובפסיכומטרי (דרוש ציון של 680 לפחות); וגם מיונים מטעם הצבא - ראיון אישי ומיוני התאמה לקצונה. "

 

 

 

למה דווקא צמרת?

"בתיכון הרחבתי 5 יח"ל פיזיקה ו-10 יח"ל מדעי המחשב. בנוסף, למדתי מתמטיקה ואנגלית - כל אחת ברמת 5 יחידות. התמיינתי והתקבלתי למסלולים במודיעין וגם למסלול עתודה ללימודי הנדסה. אמנם להנדסה יש יותר זיקה למה שלמדתי בתיכון, אבל הבנתי שיותר מהכל - רפואה זה מה שמושך אותי. לכן כשהייתי צריכה לבחור לאן ללכת, בחרתי בצמרת", דנה משתפת אותי.

"אני לא חושבת שיש קשר בין המגמות שבחרתי בתיכון ללימודים בהמשך. להיפך, אנשים מהמחזור שלי וממחזורים אחרים למדו כל כך הרבה דברים מגוונים בתיכון, לאו דווקא דברים שעוסקים ישירות ברפואה - אז אל תחששו אם אתם לומדים מקצועות שלא נושקים באופן ישיר לרפואה. "

 

מתי עשית פסיכומטרי?

"עשיתי פסיכומטרי בין כיתה י"א לכיתה י"ב במטרה להתקבל למסלול. משם - כל השאר היסטוריה. " שימו לב! - ישנם חלונות זמן לבחינת הפסיכומטרי בכדי שתוכלו להתמיין למסלולי העתודה השונים - בדקו אותם באתר העתודה האקדמית.

 

קצת על מיוני ה - 'מרק"ם'?

"בהתחלה קיבלנו את הציונים של המרק"ם, שאלו היו הציונים הגורליים. הם עוברים בין 150 ל- 250. מעל הציון 180 אפשר להתקבל. ככל שהציון גבוה יותר - כך הסיכוי להתקבל גבוה יותר. הכל כמובן משוקלל עם ציוני הפסיכומטרי והבגרויות. הייתי מבסוטה על הציון. זה היה צעד ראשון לקראת הדרך שלי במסלול צמרת. "

 

את זוכרת את היום שבו הודיעו לך שהתקבלת?

"האמת שזה סיפור ממש מצחיק: הייתי בקבוצת מועמדים בוואטסאפ, ורשמו בה בהתלהבות שיש תשובות לקבלה הסופית למסלול ומתקשרים למתקבלים. כל היום הייתי צמודה לטלפון. הייתי בדיוק בעבודה ב'בורגר קינג', ובדקתי כל שנייה את הטלפון. באמצע המשמרת הלכתי למחסן לקבל את התשובה. אני ממש זוכרת אותי עומדת במחסן, שזה המקום הכי לא קשור, מול המקרר של המיונזים, מקבלת את הבשורה וקופצת מאושר.

היו הרבה לקוחות שאחר כך שאלו אותי למה אני כל כך שמחה, ולמה לא מפסיקה לחייך כשאני מגישה להם את ההמבורגר", מספרת בחיוך. "יצאתי עם הרבה טיפים מהמשמרת הזו…"

 

איך הכל מתחיל?

"לפני תחילת הלימודים, יש כמה ימים מטעם האוניברסיטה המכונים ימי אוריינטציה, בהם מתרגלים עזרה ראשונה ועושים סיור בקמפוס. באחד מהימים יש גם יום חיול - מגיעים לשרשרת החיול ועוברים את כל התחנות בה. באותו היום כבר היינו בבית. בשבוע זה קיבלנו גם את המפתחות למעונות והתחלתי להתמקם שם. כן, אנחנו ממש גרים במעונות של האוניברסיטה. "

 

איך לימודי הרפואה מתנהלים במסלול? כמה שנים חתמת בצה"ל?

"לומדים לימודי רפואה רגילים: שש שנים של לימודים - שלוש שנים פרה קליניות, שלוש שנים קליניות, ועוד שנה שביעית של סטאז' (הגרלה ושיבוץ בבתי חולים ברחבי הארץ). בסיום שבע השנים אתה מקבל את התואר דוקטור, ואז מתגייסים. חותמים שנתיים קבע, וגם נשים חותמות דין אישה כדין גבר - סה"כ אני אשרת 4 שנים ו- 8 חודשים, לפחות…"

 

 

אז באיזה גיל אמורה להשתחרר?

"בגיל 30, בגדול. תודה שהזכרת לי. 

אבל אתגייס כדוקטור וכסגן. "

 

באיזו מתכונת הלימודים שלכם מתקיימים? אתם לומדים כמסלול נפרד או לצד הסטודנטים הרגילים?

"האמת שזו שאלה שאני נשאלת הרבה.  אנחנו לומדים לצד הסטודנטים הרגילים ונמצאים איתם בכל הקורסים. נוצרות פה חברויות של ילדים בני 18 עם אנשים נשואים בני 30. "

 

איך הצבא משתלב במסלול?

בשנים הפרה - קליניות (3 השנים הראשונות):

"בשונה מסטודנטים רגילים, בנוסף לקורסי החובה בפקולטה - יש לנו קורסים מטעם הצבא שעוסקים בתחומים מגוונים שמשתנים בכל שנה וחושפים אותנו לדברים שנפגוש בזמן השירות. התכנים מועברים על ידי בכירים מחיל הרפואה בעבר ובהווה, ומטרתם לחשוף אותנו למקרים ברפואה צבאית, להכין אותנו לשירות הצבאי ולהעשיר אותנו במידע.

בפן האישי, התכנים הצבאיים הם משהו שלא פוגשים בלימודי הרפואה הקלאסיים, והם הזדמנות נדירה להיחשף לנושאים מרתקים כמו: טראומה, רפואה תעופתית, רפואת צלילה, פסיכיאטריה בצבא, אלמנטים של פיקוד וזהות אישית, מחקר רפואי צבאי ועוד.

בשנים הקליניות (3 השנים האחרונות):

"ישנם סבבי לימודי רפואה צבאיים (קורסים קליניים צבאיים) וכן בסבבים בבתי חולים, דואגים לשלב גם ימים צבאיים קליניים, בהם אנחנו משתלבים במרפאות צבאיות. יש גם סיפוחים ליחידות צה"ל שבמהלכם אנחנו צמודים לרופא ביחידה ולומדים על סדר היום הצבאי שלו.

בנוסף, יש המון השתלמויות צבאיות שמגוונות את שגרת הלימודים: ימי סיור בתאג"דים, ימים צבאיים, ימי ספורט מטעם מסלול צמרת, ערבי מורשת, טקסי סיום שנה וימי מילואים שונים. 

ומעבר להכל, יש את ההכשרות הצבאיות: בין שנה א' לשנה ב' אנחנו עושים טירונות; בין שנה ב' ל- ג' עוברים קורס קצינים. "

 

אתם לומדים במדים?

" לא לומדים במדים. אנחנו בדחיית שירות ולכן עולים על מדים רק בתקופת ההכשרות הצבאיות שלנו. "

 

אז הפז"מ לא דופק?

" הפז"מ לא דופק…"

 

 

קצת על ההכשרות הצבאיות…

טירונות

"אנחנו עוברים טירונות 03 בין שנה א' לשנה ב'. את הטירונות עוברים עם חיילים ממסלול חבצלות, ממסלול העתודה 'בינה' (רפואת שיניים), וכן עם עוד עתודאים, ככה שמכירים המון אנשים חדשים, שחלקם הגדול באמת לומד בירושלים, לידנו ואיתנו. יתרון עצום הוא שאנחנו עושים טירונות כקבוצה, אחרי שנה של לימודים ומגורים יחד, עם המון קשרים וחברויות. זה כיף גדול, משפר את כל החוויה ומוריד את החשש החברתי שקיים לקראת הטירונות. "

בה"ד 1

"בהמשך עוברים את קורס הקצינים בבה"ד 1 בין השנים ב' ל- ג' במגמת נחשון. זאת הזדמנות להכיר חיילים מחילות שונים בצה"ל ובמקביל לעבור את החוויה הצבאית גם עם חברים מצמרת. 

לעבור את תקופת הטירונות וקורס הקצינים עם חברים מקל על המון דברים, יוצר חוויות יחד ומחזק קשרים. בלימודים, בשנה שחוזרים ללמוד בה אחרי ההכשרה הצבאית בקיץ - כל מה שמדברים עליו אלו הן החוויות מההכשרה ויש המון סיפורים וצחוקים שממשיכים איתנו הלאה. 

מעבר לזה, ההכשרות הצבאיות הן תזכורת שחוץ מלימודי הרפואה נהיה גם קצינים ומפקדים בצבא, והן באות להכין אותנו להתמודדות עם אתגרים הן בתחום הרפואה והן בתחום הפיקוד. "

 

 

מה היתרונות במסלול לדעתך?

"יש המון יתרונות במסלול לדעתי, הראשון הוא שאתה בא ישר מהתיכון - אתה צעיר ורענן, בעל יכולות למידה מהתנסות בלימודים אינטנסיביים לבגרויות. 

מעבר לכך, צמרת היא תכנית שהחברים בה הם קבוצה מובנית. מדובר על 70 חבר'ה שגרים ולומדים יחד. זה בלתי נמנע - החברים הכי טובים שלך נמצאים איתך כל יום כל היום. הם איתך בהכשרות ובחופשים בקיץ וחווים איתך את אותם הדברים. נוצרות פה חברויות לחיים, והמון המון זוגות. מלא מתחתנים בתוך צמרת (עוד סיבה לבוא למסלול..(: ).

חוץ מהחברים בתוך המחזור, יש גם המון קשרים בין מחזורים ויש חברויות עם סטודנטים משנים מעלינו ומתחתינו. תמיד יש עם מי להתייעץ, וממי לקבל טיפים והמלצות. 

יתרון נוסף הוא העובדה שאנחנו מקבלים מימון מלא - לימודים, מעונות, כביסה וארוחות בוקר וצהריים ממומנים לנו על ידי הצבא. הדבר מאפשר לנו להתמקד רק בלימודים ובכיף שבלימודים, בלי דאגות כלכליות.

נוסף על כך, אתה מקבל את הדוקטורט בגיל 24-25, ואז במשך כחמש שנים (ארבע שנים ושמונה חודשים אם אדייק) משרת כרופא בצבא. במסגרת התפקיד אתה מקבל החלטות שקשורות בחיי אדם - רושם תרופות, אחראי על מטופלים ועוד. חברים שהתחילו את התפקיד מספרים שכל זה מקנה לך תחושת עצמאות וביטחון בתפקידך כרופאה - את יותר בשלה בהמשך לעומת סטודנטים רגילים. "

 

פיתוח האישי

"המסלול מאפשר הרבה מאוד דברים בנוסף ללימודים: ניתן להתקדם במחקר, לעשות PHD, תואר שני בבריאות הציבור או ביזמות וחדשנות רפואית. המעטפת מאפשרת המון פיתוח עצמי מעבר ללימודים, ולא מגבילה אותך. ההרגשה היא שרק רוצים להעשיר ולפתח אותך. 

בשנים המתקדמות בלימודים - יש משלחות סטודנטים מטעם האוניברסיטה. למסלול צמרת יש משלחות משלו, כולל משלחת צבאית נפרדת שפתוחה רק לצמרתונים, ועבורנו זו הזדמנות מטורפת." 

 

סגל צמרת

"בשונה מלימודים רגילים באוניברסיטה, לנו יש את הסגל הצבאי והאזרחי הייעודי של צמרת. חברי הסגל מלווים אותנו בלימודים ובהווי הצבאי. הסגל הוא מעטפת תמיכה שעוזרת לנו בכל הקשור בלימודים, במעונות, בצבא ובכל בעיה שעלולה לעלות בכל נושא. צוות צמרת קשוב, זמין ומקצועי ומהווה חלק חשוב בהצלחה של המסלול. כיף לדעת ולהרגיש שיש לך גב בקמפוס. "

 

לצד כל היתרונות, מה גרם לך להתלבט טרם בחירתך במסלול?

"כמו בכל דבר, תמיד יש חסרונות… אחד החסרונות הוא שאתה עושה את מסלול החיים קצת הפוך: כשאני הייתי בלימודים בשנים הראשונות, כל החברים שלי היו בצבא. כשנפגשנו בסופי השבוע - השיחות היו על הטירונות, או על הקורס שהם עושים בצבא. זה משהו שלי היה קשה להבין. כשהם בצבא, אתה באוניברסיטה, ומה שיותר מצחיק: כשהם עכשיו, באוניברסיטה, אתה עדיין באוניברסיטה.

בנוסף לכך, צריך לבוא מוכנים ובשלים ללימודים אקדמיים אינטנסיביים אחרי שתים עשרה שנות לימוד, שהם שונים מהלימודים בתיכון. זו עליית מדרגה: בסוף יש הרבה מבחנים וצריך להתמודד עם כמויות של חומר לא קל, בגיל צעיר יחסית. 

צריך לקחת את הכל בחשבון, אבל עדיין לדעתי היתרונות עולים על החסרונות. "

 

 

חיים סטודנטיאליים:

"יש חיים סטודנטיאליים פוריים. כן, גם בלימודי רפואה.

יש הרבה מסיבות סטודנטיאליות, הופעות ומסיבות צמרת שהן רק שלנו. שווה לבוא!

החיים החברתיים באים איתך הביתה כשכל הסטודנטים שכנים אחד של השני. אף פעם לא משעמם. כל החברים ממש במרחק נקישה בדלת - חברות שלי הן שותפות שלי ושכנות שלי: רק קיר מפריד בינינו.

חשוב לציין שבירושלים יש המון מה לעשות: שוק מחנה יהודה, רחביה, מרכז העיר ועין כרם - מקומות בילוי שווים! אנחנו משתדלים לצאת הרבה ולחוות כמה שאפשר. "

 

מה עם המעונות?

"בשנים הפרה - קליניות (שלוש השנים הראשונות), גרים במעונות ממש בשטחי בית החולים. בכל דירה גרים 4 אנשים. ועכשיו, בשנים הקליניות (שלוש השנים האחרונות) - גרים בקריית יובל, שזו שכונה ליד הדסה. גרים בדירות של 3 אנשים, כשלכל אחד יש חדר משלו.

מבחינת המעונות, ברור שלוקח זמן להתאקלם ולהרגיש בבית. אבל אתה מקשט את החדר, והופך אותו, לאט לאט, לבית שלך. הופכים את זה לאישי.

לגור עם שותפים זה מורכב, טיפ ממני - לדאוג לתורנות ניקיון מסודרת מהשבוע הראשון בדירה. אבל השותפים מהר מאוד הופכים לחברים טובים וסה"כ לומדים להסתדר. חשוב לציין שאנחנו בוחרים את השותפים לפני המעבר למעונות.

באופן כללי, זה ממש נוח שהמעונות קרובים לאוניברסיטה, תמיד אפשר לחזור ולקחת דברים, לאכול ולנוח. מה גם שזה מקל כלכלית וזו חווייה לגור עם חברים שלך. "

 

יש לך עצה לאנשים שרוצים להתקבל למסלול?

"תבואו! זה מסלול שווה ממש.

אני מציעה לפני שאתם מגיעים - ללכת לקרוא בפייסבוק ובאינסטגרם של צמרת, תמיד יש שם סרטונים והסברים, ויש בפייסבוק גם קבוצות מועמדים שאפשר להיעזר בהן.

באופן כללי, אתם מוזמנים לבוא, להתייעץ ולשאול שאלות גם אותנו הסטודנטים במסלול. אין לי ספק שכל צמרתון בלימודים או בשירות ממש ישמח לדבר איתכם ולייעץ לכם. 

בנוסף, תוכלו לפנות למעטפת התמיכה של מִנְהֶלֶת צמרת שאין שני לה, והיא מאד עוזרת בהתנהלות מול הצבא והאקדמיה ותשמח לענות לכם על שאלות. "

 

מדנה אליכם

"בנימה אישית, אם אתם רואים שזה מסלול שמתאים לכם, ואתם באמת רוצים את זה, אל תוותרו. תעשו פסיכומטרי בזמן, תמלאו את מה שאתם צריכים לפי חלונות הזמן, ותירשמו לכל המיונים. 

צריך הרבה מוטיבציה ורצון לעבוד קשה, הרבה אצלנו שיפרו כמה פעמים את הפסיכומטרי והבגרויות. מעבר לכך, יש אפשרות להגיע למסלול מתוך שירות: נדרשת יתרת שירות של שנה וחצי מיום פתיחת הלימודים, וגיל מקסימלי של 21. כמובן שהימים שהם שירתו, ירדו להם מהפז"מ בשירותם כרופאים. "

 

 

מה היית אומרת לעצמך של לפני 6 שנים, לדנה שרצתה להתקבל למסלול?

"תמשיכי לעבוד קשה כדי להתקבל. זה יהיה שווה את זה! אל תתייאשי, את תודי לעצמך אחר כך (: "

 

מסר לעצמך הרופאה עוד מעט ממש:

"האמת היא שאני ממש מתרגשת להיות רופאה עוד פחות משנתיים. כל הלימודים והעבודה הקשה - מחכה שהם יהיו שווים את זה. מחכה לרגע בו אוכל לעזור למטופלים שלי, ולתרום את חלקי לרפואה בצה"ל ובכללי.

 

מחכה לראות אתכם שנה הבאה! "

 

 

 

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

לוחם מתחת למים
מאפס למאה