חיל השריון

טנק

שריונרים

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: לי ביילין וליעד בורוכוב


נסענו דרומה מספר שעות לא מבוטל, דרך מפותלת על כבישי האספלט החמים תחת קרני השמש, בשקט הכמעט מופתי של הנגב כשברקע נוף מדברי ועוצר נשימה. כשהגענו לדרום הבקעות בנגב, התחלנו לשמוע במדבר השקט, רעשי טנקים ופיצוצים. זה היה הסימן שהגענו לבסיס האימונים של שריון. כולנו מכירים את חיל השריון שעומד בחוד החנית בשדה הקרב. ישבנו לשיחה עם אנשי הטנק המחולקים לארבעה תפקידים: טען, תותחן, נהג ומפקד טנק.

סמל סער - מט"ק (מפקד טנק)

״התפקיד שלי הוא לשלוט על הטנק״, אמר לי בנחרצות סמל סער.

המפקד מקבל פקודות בקשר ומעביר את המשימה לשאר חברי הצוות, מוודא שהתותחן מכוון ושהצוות מכוון למטרה. כשמתאפשר, המפקד יושב עם הראש מחוץ לטנק - זה תלוי במצב הלחימה. ״אנחנו עם הראש בחוץ כדי שההתמצאות תהיה טובה יותר במרחב ובשטח. כשאנחנו בשטח אויב או איזור יותר נפיץ, אנחנו עם הראש בפנים ועם הטנק סגור כדי שלא נסתכן״. סמל סער מספר שזה משתנה בהתאם לסוג המשימה, לפקודות ולרמת הסיכון.

 

סמ"ר במיל' ישי - טען קשר

״טען הוא האמא של הטנק״.

הטען נקרא ׳הקשר השמאלי׳ - הוא יד שמאל של המפקד. תפקידו הוא לטעון פגזים ולתפעל מקלעים (מקלע - יורה את הכדורים בטנק).

״אני אחראי על תפעול הטנק וגם מכין לחברים אוכל. אני מאוד אוהב את התפקיד הזה, חלק מההנאה שלי בתפקיד הוא לדאוג לחברים״. סיפר סמ״ר ישי.

 

סמל יואב - תותחן

״אני אחראי על הירי״.

התותחן שולט על הכלים ביחד עם המפקד, הוא יושב בתוך הצריח, בצד ימין ליד הרגליים של המפקד. ״כל תותחן יכול לעצב את המושב שלו ואת האיזור שלו איך שהוא רוצה כדי להרגיש קצת יותר בבית, שם אנחנו מבלים את רוב היום״ (כן, אתם יכולים להביא את התמונה של החתול שלכם).

 

סמ"ר איתמר, נהג

״בתור נהג אני צריך להיות כל הזמן מרוכז ומקצועי״.
סמ״ר איתמר הוא נהג טנק בסימן מרכבה 4 בחטיבה 7.
הדרישות מנהג בטנק הן: יכולת ניווט, עירנות ושיפור עמדה בהתאם למצב לצורך שיפור שדה הראייה או כיוון ירי. ״אסור לעצור במקום את הטנק, חייבים להיות תמיד בתנועה ואפשר לשהות ממש מעט זמן באותו מקום מה שאומר שחייבים לנוע בשטח״.

הטירונות וההכשרה

משך הטירונות של חיל השיריון היא ארבעה חודשים.

חודשיים ראשונים עוסקים בפרק הרובאות (רובאי 04) - עוברים הכשרה על הנשק ומטווחים.

לאחר חודשיים, מסתיים פרק הרובאות ויש חודשיים נוספים בטירונות שנקראים "מקצועות", שם לומדים על רכבים קרביים משוריינים (aka - הטנקים). משם עוברים לאימון המתקדם - ארבעה חודשי הכשרה שבהם מתרגלים ומדמים צוות טנק.

השיא בהכשרה הוא שיורים את הפגז ראשון - זה הרגע שכולם מחכים לו. כל אחד מקבל שם את המקצוע שמתאים לו והופכים ללוחמי טנק בפעם הראשונה. מתרגלים הרבה בטנק, נמצאים בעיקר בשטח, לומדים משמעת וכיצד לחתור למצוינות.

שגרה לא שגרתית

אנחנו מטפלים בטנק 24/7 .כל בוקר וכל לילה מטפלים בטנק ביחד.

השגרה משתנה לפי היום והתפקיד בטנק. ״התותחן אחראי על סריקה וחיפוש אחר האויב״, מספר סמל יואב ומוסיף שבזמן הלחימה, הוא מבין יותר את המשמעות בתפקיד וכמה התפקיד שלו חשוב. בזמן הלחימה, תפקיד הנהג בנוסף לנהיגה הוא סריקת אויבים בצירים בו הוא נוהג.

״יש לנו ידע רחב ברכבים קרביים משוריינים. אנחנו מאוד משקיעים בכלים שלנו ועובדים על הכל ביחד כצוות. אנחנו מאוד מתגבשים, כל הזמן ביחד וכבר הפכנו למשפחה״.

 

עובדים ביחד

״למרות שאנחנו חברים טובים, צריך להבין שכל פקודה של מפקד זו פקודה. גם ב- 2 בלילה, כשאתה גמור מעייפות, צריך לעשות את הדברים בצורה הטובה ביותר״, אומר סמל סער, מפקד הטנק.

הם מספרים שסטנדרט גבוה הוא אחד הדברים שהכי חשובים בחיל, זה חלק מהדברים שלומדים מהטירונות.

סמל סער מוסיף: ״צריך לדעת לעבוד גם כשקשה וגם כשאנחנו עייפים. קיבלתי המון מוסר עבודה, לא עוזבים עד שהטנק מדוגם ושוב מוכן ללחימה״.

 

משפחת שריון

״כשנמצאים המון זמן עם צוות מצומצם של ארבעה אנשים בלבד וחווים את כל השירות ביחד, זה יוצר קשר מטורף שלא הייתי חווה באף מקום אחר, כל החברים שלי מההכשרה הם עדיין החברים הכי טובים שלי ואנחנו נמצאים ביחד כל הזמן, גם בבית״. מספר סמ"ר במיל' ישי.

סמ"ר איתמר מוסיף, ״אנחנו משפחה לכל דבר, אנחנו שוהים רוב הזמן בטנק, מדברים אחד עם השני ועושים סריקות. מספרים בדיחות ומדברים על החיים. אנחנו מאוד קרובים אחד לשני - צוות חזק זה צוות שיודע לדבר אחד עם השני ולתת גב אחד לשני - גם בטיפולי הטנק, גם בתחושת המשפחתיות וגם בלחימה״.

״הפיקוד בונה תחושת אחריות ויכולת עמידה מול קהל״, סמל סער. "אני מרגיש שהתבגרתי בזכות התפקיד, החיים של הצוות שלי תלויים בי. זה הפך אותי לאדם הרבה יותר טוב״.

 

יש לכם טיפ לשריונרים מתחילים?

״יש המון מה ללמוד ולחקור, אנחנו כל יום עדיין לומדים קצת. בואו בראש פתוח, האנשים שיהיו איתכם ילכו איתכם לאורך כל הדרך.

חשוב שתבינו שהגעתם לתפקיד משמעותי; שריון זה החיל שמוביל את הלחימה. זו חוויה שלא תוכלו לחוות אם לא תשרתו בחיל הזה. שיהיה בהצלחה, מאמינים שתתנו בראש!״

 

תודה רבה ללוחמי השריון ששיתפו איתנו את תפקידם ותחושותויהם.

מאחלים לכם בהצלחה וגיוס קל!

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

אני נמרה
תותחית