חיל המשטרה הצבאית

עובדות

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: ליהי פאר מוסקוביץ'


לחיל המשטרה הצבאית היסטוריה ארוכה, שנמשכת מקום המדינה. חיילי המשטרה הצבאית אחראים על אכיפת החוק והסדר וחיזוק חוסנו המוסרי של צה"ל, באמצעות הפעלת מערך השיטור והתעבורה, איתור ומעצר עריקים, החזקת כלואים, הפעלת מערך מודיעיני, חקירת אירועים פליליים, מניעת עבריינות והפעלת גדודי לוחמי המעברים לאורך גדר הביטחון.

חיל המשטרה הצבאית מורכב מארבעה מערכים מרכזיים, הכירו אותם:

  1. המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח)

    במערך זה משרתים חיילים וחיילות באחד מהתפקידים המעניינים והמאתגרים ביותר שיש לצה"ל להציע: חוקר/ת פלילי וחוקר/ת תאונות דרכים. התפקיד כולל ניהול חקירות ותיקים פליליים בנושאים מגוונים ואקטואלים כגון שימוש בסמים, הונאה, חקירות מבצעיות, תאונות דרכים, גניבת אמצעי לחימה, פגיעות מיניות ואירועי מוות.

    במסגרת המערך תוכלו לשרת כחוקרים לאחר הכשרה מסווגת אשר תיתן לכם את הכלים להתמודדות עם מורכבות התפקיד. לאחר ההכשרה תחלו בעבודה המשלבת חקירה, תצפיות, מעקב, איתור ומעצרים. בנוסף תעסקו באיסוף גלוי וסמוי של מידע פלילי, תוך שימוש בטכניקות תחקור ותשאול ותגייסו מקורות ליצירת תשתית מידע נרחבת. התפקיד מקנה אפשרות להשתלבות עתידית בקהילת המודיעין של מדינת ישראל ובגופי חקירות אזרחיים.

    מתוקף חשיבות התפקיד וההכשרה הארוכה, נדרשת חתימה על 'דין אישה כדין גבר' והתחייבות לשירות סדיר של 30 חודשים לנשים ולגברים כאחד.

  2. מערך השיטור - המערך מהווה גורם מרכזי בשמירת חוסנו המוסרי של צה"ל, תוך רגישות, נחישות והפעלת שיקול דעת.חיילי מערך השיטור אחראים על אכיפת המשמעת הצבאית למען שמירה על הסדר התקין והייצוגי של צה"ל. עבודת השוטרים הצבאיים כוללת מניעת עבירות מסוגים שונים, אכיפת עבריינות תנועה ומתן טיפול ראשוני וחשוב לתאונות דרכים.

    כחלק משירותם, השוטרים הצבאיים לוקחים חלק בליוויי אישים בכירים בצה"ל, בביקורי שגרירי ונציגי מדינות זרות בעוד ועוד. בשעת חירום, השוטרים לוקחים חלק נרחב במאמץ החירום הצה"לי על מנת לאפשר לכוחות הלוחמים לבצע את תפקידם באופן שוטף. השוטרים הצבאיים מסיירים ברחבי הארץ בניידות משטרה צבאיות ובכלי רכב סמויים על מנת לאתר עבירות תנועה חמורות ונהגים מסוכנים. עבודתם לרוב מתבצעת בשיתוף עם משטרת ישראל, וכך נחשפים המשרתים במערך לתפקידים אפשריים לאחר שירותם הצבאי. עבורם באזרחות.

  3. מערך הכליאהמערך הכליאה הוא אחד המערכים החשובים והרגישים ביותר בצבא, שכן הוא עוסק בפיקוד על החיילים הכלואים בבסיס הכליאה השונים ומסייע בהגברת המוטיבציה שלהם לחזרה לשירות תקין. במערך הכליאה משרתות מאבחנות גחל"ת, מפקדי כלואים וקצינים רבים.

    בתפקידם אמונים המפקדים על קבלת הכלואים וליוויים לאורך כל תקופת הכליאה, הקניית ידע וערכים התואמים את רוח צה"ל והעברת תכנים חינוכיים. כל אלה על מנת להעניק לחיילים כתף תומכת, ולהגביר את המוטיבציה שלהם לחזור לשירות תקין. המערך כולל מספר סוגי מתקני כליאה לחיילי צה"ל ומתקני שהייה בהם מוחזקים עצירים ביטחוניים עד להעברתם לשירות בתי הסוהר. משימתו העיקרית של המערך היא להחזיק כלואים במשמורת חוקית, תוך שמירה מלאה על כבוד האדם ובחינת התאמתם להמשך שירות צבאי בצה"ל. התאמתם להמשך שירות צבאי בצה"ל.

  4. גדודי לוחמי המעברים של חיל המשטרה הצבאית -

    בגדודי המעברים משרתים לוחמים ולוחמות בתפקיד מבצעי בעל השפעה קריטית על ביטחון המדינה. לוחמי המעברים מבצעים בדיקות בטחוניות במעברי הגבול השונים, בעיקר הרכובים, לאורך גדר הבטחון ולסחורות בכלי רכב. לוחמי המעברים הם האחראיים על מניעת כניסת גורמי טרור לשטחי המדינה.

    למעשה, בחיל המשטרה הצבאית פועלים שני גדודים לוחמים: גדוד המעברים 'ארז', שפועל בגזרת עוטף ירושלים, וגדוד 'תעוז', שפועל באזור יהודה ושומרון. הגדודים פועלים באזורים רגישים ועל הלוחמים לשמור על המשך שגרת חיים תקינה במקביל לעבודה המבצעית ושמירה על ביטחון המדינה.

  5. לאמערך ההדרכה אמון על חניכת טירוני החיל, הכשרתם על פי מקצוע המותאם להם, ועל מגוון קורסים מקצועיים ופיקודיים אשר מכשירים את כלל אנשי ומפקדי החיל.

    פעילות המערך מתבצעת בבית הספר למשטרה צבאית (בה"ד 13) שבקריית ההדרכה, שם משרתים מפקדים וקצינים האחראיים להוביל את המתגייסים לחיל מבחינה ערכית ומקצועית תוך התמודדות עם אתגרים פיקודיים, עבודת צוות ומנהיגות.

    המערך מעניק למפקדים אפשרות לעצב את פני החיל תוך שילוב מיומנויות של עמידה מול קהל, חינוך, כושר גופני, רובאות ועוד.

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

הכירו את חטיבת החילוץ וההצלה של פיקוד העורף
הכירו את מערך ההגנה האווירית