אחד המושגים השכיחים ביותר בלקסיקון המתגייסים הוא "סיווג בטחוני", שמשקף את רמת הרגישות של המידע אליו אתם רשאים להיחשף. הסיווג הביטחוני נקבע לאחר תחקיר ביטחוני, והוא מהווה שלב חובה במיון לתפקידים רבים וסודיים בצה"ל. אי-מעבר סיווג ברמה הנדרשת יכול לפסול את המקצוע אליו אתם מיועדים, ולכן כדאי להכיר את התהליך מראש
תפריט נגישות
תפריט נגישות
ששש.. זה סוד
כל מה שצריך לדעת על סיווג ביטחוני
מידע מסווג ובטחון מידע
מחלקת ביטחון מידע בצה"ל (מחב"ם) שייכת לאגף המודיעין ואחראית על מניעה של זליגת מידע סודי לגורמים לא מוסמכים, ובעיקר לגורמים עוינים.
המערך אחראי על ביטחון המידע הצבאי המסווג, שחשיפתו לגורמי חוץ עלולה לפגוע בצבא ובהתאם לרמת רגישותו, גם בביטחון המדינה. לכן, מועמדים לתפקידים הכוללים עבודה עם מידע סודי שכזה עוברים תחקיר ביטחוני מקיף. חשיפת מידע רגיש היא עבירה פלילית שהעונש עליה חמור.
המידע הצבאי מתחלק לרמות סודיות החל מבלמ"ס (מידע בלתי מסווג), שחשוף לציבור, וממשיך דרך מידע מוגבל, שמור, סודי ועד לסודי ביותר.
רמות סיווג
התחקיר הביטחוני קובע את רמת הסיווג של כל מועמד מ-1 עד 5: ככל שהמספר נמוך יותר, כך רמת הסיווג ואפשרות החשיפה למידע מסווג גבוהה יותר.
התחקיר הביטחוני הוא בגדר רשות, כך שבאפשרותכם לבחור שלא לעבור אותו. שימו לב שצעד זה יפסול את התפקיד אליו יועדתם, ודורש מלכתחילה מעבר סיווג.
שלב א': שאלון בכתב
לאחר הסכמה וחתימה על כתב ויתור סודיות מידע וסודיות רפואית, תתבצע בדיקה אודותיכם במאגרי מידע ממשלתיים.
תהליך הסיווג הביטחוני מורכב משני שלבים עיקריים: השלב הראשון הוא מילוי שאלון תחקיר ביטחוני בכתב, שמהווה סוג של סיכום קורות חיים. השלב השני הוא התחקיר בעל-פה, שכולל ריאיון מקיף לאחר עיון בשאלון.
את השאלון יש למלא טרם ההתייצבות לסיווג ולהקדיש לו זמן ועיון רב, שכן הוא ארוך ויורד על לפרטים הקטנים ביותר. השאלון המפורט על המועמד כולל שאלות אודות המצב הרפואי, הנפשי, קרובי משפחה, חברים, תחביבים, אירועים בעבר, תכניות לעתיד, מצב כלכלי, מצב משפחתי, ביקורים במדינות זרות, קשרי חוץ, משרות בעבר ובהווה ופרטים נוספים. הבוחן רשאי להתעכב ולשאול על אילו פרטים שיראה לנכון מתוך השאלון.
שלב ב': שאלון בעל פה
את התחקיר בעל-פה מבצעים אנשי מקצוע מטעם שירות הביטחון הכללי (השב"כ) בשיתוף עם גורמים צה"ליים מחיל המודיעין שהוסמכו לכך לאחר הכשרה ארוכה ומעמיקה.
מטרת התחקיר היא בדיקת רקע המועמדים מהפן הביטחוני בלבד, והבדיקה אינה מתקיימת על רקע מיון ספציפי. מה שאומר שכל מועמד יעבור תחקיר הבודק את התאמתו המקצועית, ללא קשר להתאמתו לתפקיד אליו הוא מיועד.
התהליך אחיד עבור כל מועמד ללא קשר לגיל, מוצא, מין או דת. המראיינים יעסקו בעיקר במידע עליו נשאלתם בדפי השאלון, אך סביר להניח שישאלו על נושאים נוספים הקשורים אליכם.
לאחר הריאיון, לפי הצורך ושיקול הבוחנים, תישלחו להמשך תהליכים כמו בדיקה רפואית או אבחון פסיכולוגי. במידת הצורך, ייצרו קשר עם האנשים עליהם סיפרתם בשאלון (מורים, חברים, מעסיקים ואחרים).
תהליך הסיווג
אורך הריאיון מושפע מגורמים שונים ויימשך כמה שעות בדרך-כלל. הצוות הבודק מיומן, מקצועי ומחויב לחיסיון, לכן תוכלו להיות בטוחים שהפרטיות שלכם תישמר ואף מילה לא תימסר הלאה לגורמים שונים.
כלל התהליך אורך בין ימים אחדים לשבועות, בהתאם לסוג הסיווג הנדרש. לאחר סיום התהליך תקבלו תשובה מפורטת אודות מעבר הסיווג בהצלחה ולהפך. באפשרותכם תמיד לערער על אי-התאמה ביטחונית תוך פרק זמן מסוים. אם עברתם את התחקיר ברמת הסיווג הנדרשת לתפקיד אליו יועדתם, תמשיכו בתהליכי השיבוץ אליו.
איך עוברים את הסיווג בהצלחה?
התחקיר תלוי בגורמים משתנים רבים, ועל כן אין אפשרות להבטיח את מעבר הסיווג בהצלחה על ידי הכנה מראש. למרות זאת, ישנם מספר כלים אשר יכולים לסייע במהלכו: מומלץ להתאזר בסבלנות רבה בהמתנה ובמהלך התחקיר, להישאר רגועים על אף המעמד, להשיב על כלל השאלות הנשאלות, שכן אי-רצון לשתף פעולה יכול להצטייר באופן מחשיד, וכמובן לענות בכנות.
אין צורך לפחד לשתף את הבודק בכל נושא עליו אתם נשאלים ולספר על כל מידע רלוונטי, שכן התחקיר אחרי הכל לא נגדכם, אלא לטובתכם, ומטרתו לעזור לכם לקבל את הסיווג המתאים והנדרש בשביל המשך הדרך בצה"ל.
מאחר וצוות הבודקים הוא מיומן ומנוסה, באפשרותו לאתר כל פרט חסר או לא נכון בסיפורכם האישי. לכן, ככל שתסייעו לצוות להבין ולהכיר אתכם אישית בצורה הטובה ביותר, כך יגדל הסיכוי שלכם להצליח בתחקיר, ולפתוח דלת לתפקידים מעניינים וייחודיים בצה"ל.
-
{{item.value}}
{{item.count}}