סמלי צה"ל

כומתות

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: דנאל שווץ

מערכת אתר מתגייסים


אחד מסימני הזיהוי הבולטים ביותר של חילות ויחידות צה"ל השונות הן הכומתות. בשביל רבים הן מקור לגאווה, והלוחמים במסלולים השונים צועדים עשרות קילומטרים כדי לזכות לחבוש אותן. בצה"ל ישנן כיום 17 כומתות, חלקן שייכות לחילות ואחרות ליחידות וחטיבות. המדריך השלם

את הכומתות נהוג ללבוש בטקסים ואירועים מיוחדים כגון בסיום טירונות, יום זיכרון, סיום קורס ועוד. על הכומתה נענדת אחת מ-22 סיכות הכומתה השונות, המייצגות את החיל או החטיבה אליהן שייך כל חייל. 

ברוב צבאות העולם, על החיילים לנוע כשהכומתה ראשם, מלבד כשהם בתוך מבנה. כך גם הייתה הפקודה בצה"ל עד שביטל זאת סופית הרמטכ"ל דן שומרון וכך נהוג גם עד היום, פרט מבקורס הקצינים בבה"ד 1, בית הספר לטיסה בחצרים וקריית ההדרכה בנגב (עיר הבה"דים).

אז מה מסמלים צבעי הכומתות? מהי הכומתה החדשה ביותר? ומי בחר בעצמו את צבע הכומתה שלו? המדריך המלא:

חילות

  • זית – טירונים והחיל הכללי

    את הכומתה בצבע ירוק זית מכירים רוב החיילים מקרוב. עבור רובם זוהי הכומתה הראשונה שהם מקבלים עם גיוסם לצה"ל ולכן הכומתה זכתה לכינוי "כומתת בקו"ם". זוהי למעשה הכומתה הנפוצה ביותר בצה"ל כי בנוסף לטירונים, כל חייל המשרת בחיל ללא צבע כומתה מוגדר, כמו חיל החינוך והנוער למשל, נושא כומתה זו גם הוא.

  • כחול כהה – זרוע הים

    את צבע כומתת זרוע הים בחרו בהשראת צבע חיל הים המלכותי של בריטניה, הנחשב בימי נוכחות הבריטים בארץ ישראל לאחד החזקים בעולם. הצבע הכחול הכהה מייצג את הזיקה של הזרוע לים – מעל ומתחת למים. את הכומתה הכחולה הכהה מחליף לעיתים כובע החובלים הלבן יחד עם מדי הטקס הלבנים המפורסמים בטקסים ואירועים רשמיים כמו למשל ביום העצמאות.

  • ירוק כהה – אגף המודיעין ומשמר הגבול

    על יצירת הכומתה החדשה החליט ראש אגף המודיעין לשעבר, רא"ל (במיל') אמנון-ליפקין שחק, שלימים גם הפך לרמטכ"ל. צבע הכומתה, ירוק כהה, נלקח מסמל החיל - פרח השושן הצחור הירוקנוסף לחיל המודיעין, בכומתה מתהדרים גם לוחמי וחיילי משמר הגבול, שבמקרה שלהם צבע הכומתה מייצג גם את אזור פעילותם העיקרי – הקו הירוק.

  • שחור – חיל השריון

    הכומתה השחורה היא בין הכומתות הוותיקות ביותר ונמצאת בשימוש עוד מימי הקמתו של צה"ל. הצבע השחור אומץ על ידי הצבא הבריטי דווקא מסיבות טכניות: חיילי השריון היו מתעסקים בשירותם עם מכונות, טנקים וכלי רכב ולכן על-מנת למנוע מראה של כתמי שמן על הכומתה, נבחר צבע זה שיסתיר אותם בקלות. את הכומתה השחורה לובשים גם מפקדי מערך מגל האמון על הכשרת טירונים.

  • אפור כהה – זרוע האוויר והחלל

    בניגוד לצבעים אחרים, שהתהוו במהלך שנות קיומו של צה"ל, ההחלטה על כומתה בצבע אפור כהה התקבלה מיד עם הקמתו של צה"ל. את הכומתה נושאים כל חיילי זרוע האוויר והחלל, כמו למשל חיילי המערך הטכני ולוחמי ההגנה האווירית. לקצינים בזרוע ולטייסים קיים בנוסף לכומתה גם כובע מצחייה אותו נהוג לחבוש באירועים רשמיים.

  • אפור בהיר – חיל ההנדסה הקרבית

    הצבע האפור הבהיר של החיל שגור בפי רבים גם ככסוף ומכאן המשפט הידוע על הלוחמים בחיל - "הכומתה מכסף, הלב מזהב". ההחלטה על ייצור כומתה ייחודית בצבעי החיל התקבלה ע"י קצין חיל ההנדסה הראשי בשנת 1983 על מנת להעצים את ייצוגו ואת גאוות היחידה. עד אז, השתמש חיל ההנדסה כמו חילות רבים אחרים בכומתה השחורה.

  •  צהוב מנומר - חיל הגנת הגבולות (חי"ר גבולות ואיסוף קרבי)

    הוחלט לייחד את הגדודים הלוחמים המעורבים של צה"ל בכומתה ייחודית - כומתה צהובה עם פסים בצבעי הסוואה בגוון חום. מפקד זרוע היבשה אמר בטקס כי "אתם תעצבו את דמותו של המערך לשנים קדימה. המעשים שלכם היום יהיו למורשת של מחר".

  • כחול – חיל המשטרה הצבאית

    בשל ימי שלטון המנדט הבריטי בארץ ישראל, אין זה מפתיע שכאשר הוחלט לייחד את החיל בכומתה משלו בשנת 1997, הצבע הנבחר היה כחול -בעקבות הכומתה האדומה-כחולה של שוטרי המשטרה הצבאית הבריטית. הצבעים כחול-אדום, שגם מופיעים בכל סמלי החיל, הם סימן ההיכר של המשטרה ברחבי העולם.

  • טורקיז – חיל התותחנים

    חיילי חיל התותחנים נהגו לחבוש את הכומתה השחורה עוד מימי קום המדינה, עד שבשנת 2000, הוחלט על צבע חדש לחיל – טורקיז. הצבע נועד לסמל את השמיים והמרחב האווירי, בהם נמצא תחום פעילותו של חיל התותחנים. חידוש צבע הכומתה העניק לחיל וחייליו זהות חדשה, ייחודית וצבעונית וכתוצאה מכך גם עלו אחוזי הגיוס אליו.

  • כתום – פיקוד העורף

    את יחידות החילוץ וההצלה ברחבי העולם מסמל הצבע הכתום ובהתאם לכך הוחלט שצבע הכומתה של חטיבת החילוץ והצלה של צה"ל יהיה זהה. הצבע הכתום מצוי גם בסמלו של הפיקוד, בסיכות, בדגלי ובתגי היחידה והוא איחד תחתיו את כלל חיילי הפיקוד בשנת 2000.

  • טורקיז כהה - אגף התקשוב וההגנה בסייבר

    במסגרת שינוי שמו לאגף התקשוב וההגנה בסייבר, עוצב בספטמבר האחרון תג יחידה חדש וכומתה חדשה - בצבע טורקיז כהה. ראש האגף, האלוף נדב פדן, אמר כי "כומתה זו מסמלת את זהותנו, אנשי האגף, לוחמים נוכח פני אויב ומעצבים ביוזמה וחדשנות את המרחב הדיגיטלי של צה"ל.

חטיבות ויחידות

  • חום – חטיבת גולני

    רבים לא יודעים, אך מיום הקמתה ועד שנת 1976 נשאו חיילי חטיבת גולני כומתה בצבע ירוק זית, בדיוק כמו זו שמקבלים ביום הגיוס. באותה שנה, בחרו חיילי החטיבה את צבע הכומתה החדשה – הצבע החום המסמל את האדמה, הקרקע ושורשי העצים בדומה לסמל החטיבה המדגיש גם הוא את הקשר לאהבת והגנת הארץ.
  • סגול – חטיבת גבעתי

    לאחר מלחמת לבנון הראשונה, נקבע כי תוקם מחדש חטיבה שהתקיימה בימי מלחמת העצמאות – חטיבת גבעתי. מפקד החטיבה הראשון החליט שהחטיבה זקוקה לצבע ייחודי שיהיה מזוהה עמה. המח"ט הגיע לביתו עם דוגמאות שונות של צבעים וביקש מבנותיו לבחור צבע. לאחר מכן העביר את מבחן הצבע גם בחטיבה. בשני המבחנים הצבע הנבחר פה אחד היה סגול, מאז דבקה בחטיבה הסיסמא "יחידת סגולה".
  • אדום – חטיבת הצנחנים, חטיבת הקומנדו וסיירת מטכ"ל

    הצבע האדום של כומתת הצנחנים נבחר בהתאם לצבע המייצג את הצנחנים בשאר העולם. נוסף לחטיבת הצנחנים ויחידת סיירת מטכ"ל, הכומתה האדומה מייצגת את יחידות העילית הקרביות של צה"ל כמו יחידת דובדבן, עוקץ, אגוז ומגלן אשר מקובצות יחד בחטיבת הקומנדו החדשה שהוקמה.

  • ירוק בהיר – חטיבת הנח"ל

    ראשי התיבות של נח"ל הן נוער חלוצי לוחם ולכן אין זה מפתיע שהצבע שנבחר לחטיבה הוא הירוק הבהיר המסמל את החקלאות, הטבע וההתיישבות של החלוצים הציונים בארץ ישראל. את הכומתה קיבלה החטיבה בשנת 1988.

  • מנומר – חטיבת כפיר

    הכומתה עוצבה במיוחד לאחר הקמתה של חטיבת כפיר בשנת 2005 ע"י מפקד החטיבה הראשון במטרה להעלות את מורל החיילים ותדמית החטיבה ואכן היום אחוזי הגיוס לחטיבת כפיר גבוהים במיוחד. צבעי הכומתה הם למעשה צבעי הסוואה קלאסיים – חום, ירוק וצהוב. נוסף לחטיבת כפיר, את הכומתה נושאים גם חיילי גדוד "נצח יהודה" שנקרא בעבר הנח"ל החרדי.

רבים מהצבעים הפכו במשך השנים לחלק מהתדמית ואמצעי הזיהוי של חילות, חטיבות, גדודים ויחידות שונות בצה"ל. ישנן 16 כומתות שונות בצה"ל וכל חיל, חטיבה וגדוד מתגאים בצבע שלהם. אז, עבור איזו כומתה הייתם מוכנים לעשות מסע?

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

אותות המערכה בצה"ל
למי צריך להצדיע, למה ואיך?